Élet-Stílus

A forintcsúcs ellenére is síelünk

Hiába az elmúlt hónapok forintkilengése, aki síelni akar, több pénzt is hajlandó áldozni kedvenc téli sportjára. Még akkor is, ha olykor 324 forinton áll az euró.

Gazdasági válság ide, forintszárnyalás oda, a síelés szerelmesei az idei szezonban sem mondtak le a téli sportról. Ráadásul a külföldi síterepek dúskálnak a friss hóban, csak Ausztriában négy nap alatt 216 cm hó esett.

Drágábban is elutazunk

A lapunk által megkérdezett, síutak szervezésével foglalkozó utazási irodák egyáltalán nem tapasztaltak visszaesést a foglalásokban, hiába ért el múlt héten a forint újabb mélypontot az euróval szemben.

„Euróban és forintban is lehet nálunk síutakat foglalni, tehát az árfolyammozgás inkább azokat az utasainkat érintette, akik forintban foglaltak. A forint-euró árfolyamingadozás ellenére egyáltalán nem tapasztaltunk visszaesést” – nyilatkozták az FN24-nek a sionline.hu-nál. Ezt azzal magyarázták az osztrák síutak szervezésére specializálódott utazási irodánál, hogy annak a rétegnek, amely síelésre költ, pár ezer forintos különbség nem oszt, nem szoroz.

Az elmúlt hetek, hónapok forintmozgásai nyomán az Intersí irodánál sem tudtak érzékelhető foglalási visszaesésekről beszámolni, bár ez annak is betudható, hogy a foglalások náluk már szeptemberben elkezdődtek. „Januárban meglódultak a foglalások a decemberiekhez képest” – nyilatkozta az FN24-nek Bánfi Gábor . „Ám, ha az egy évvel ezelőtti síszezon adataival hasonlítjuk össze, akkor viszont átlagosan csökkent a foglalás” – tette hozzá. Az Intersí iroda vezetője a visszaesést elsősorban a gazdasági válsággal indokolta, de véleménye szerint az is közrejátszhat, hogy októberben egy 6 százalékos áremelést voltak kénytelenek végrehajtani.

A Vista utazási irodánál sem érzékelték, hogy visszaesett volna az érdeklődés a síutak iránt. „A lefoglalt utaknak az összege nem változott a forintmozgás nyomán.  Az utóbbi időben történt foglalásoknál akkor jelentkezett nagyobb árkülönbség, ha egy nagyobb társaságnak egy hosszabb időre szóló síútjáról volt szó. Míg ha ketten csak néhány éjszakára utaznak el síelni, akkor csak pár ezer forint a különbség” – hangsúlyozta Lovas Edina, a Vista marketingvezetője.

Rendre a sógoroknál kötünk ki

Amúgy az idei síszezonban nem változott a trend, továbbra is Ausztria számít a legnépszerűbb desztinációnak. A 2. és 3. helyezett között azonban már eltérések mutatkoznak az egyes utazási irodák között. Van, ahol a környező országok (Szlovákia, Szlovénia) síterepeire foglalnak a magyarok, máshol viszont az osztrák síterepeken kívül Olaszország és Franciaország sípályáit preferálják.

A biztosításon sem spórolunk

Az idei síszezonban a forintmozgás a síbiztosítások kötésére sem hatott, egyáltalán nem esett vissza a kötések száma. Aki síelni indul, rendszerint már a biztosításra szánt összeget is belekalkulálja a kiadásokba, s nem azon spórol.  „Az eddigi adatok alapján a tavalyi évhez képest növekedést tapasztalunk. Ez számunkra fontos visszajelzés, mivel mutatja, hogy a kikapcsolódásra vágyók tudatosabban tervezik meg külföldi útjukat” – nyilatkozta az FN24-nek Kádár Péter, az Allianz életbiztosítási termékfejlesztési igazgatója. Véleménye szerint a kötések számának növekedése annak is köszönhető, hogy már olyan jellegű síbiztosításokat is kínál a társaságuk, amelyek akkor is térítést nyújtanak az ügyfélnek, ha a kiszemelt sípálya alkalmatlan a sportolásra, illetve, ha a biztosított betegség vagy baleset miatt nem tudja igénybe venni a megvásárolt síbérletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik