Élet-Stílus

A szervezeted felkészült már a hidegre?

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a nagy hidegben beszedsz valami vírust.



A zimankós, téli idő egyáltalán nem tartozik a kedvenceink közé, aminek egyik legfőbb oka az a rengeteg kellemetlenség – persze a kellemes dolgok mellett – amivel időről időre megkínál minket. Az csak az egyik része, hogy ilyenkor kötelező kellékként cipeljük magunkkal az esernyőt, a sálat vagy épp a kesztyűt, de rendszerint erre az időszakra tehető a téli náthaszezon, sőt az influenzavírusok terjedése is.

Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, vajon előírás, hogy ennek az időszaknak a megfázásokról, a köhögésről, a lázról és a levertségről kell szólnia? Csak a vírusok és a baktériumok tehetnek arról, amit a szervezetünknek a tél során el kell szenvednie? Nem készülhetünk esetleg valamivel, amivel ki tudjuk védeni a fertőzéseket?

Mivel a betegségekért legtöbbször a legyengült immunrendszer a felelős, épp ezért a megelőzés ott kezdődik, hogy nem hagyjuk, hogy elhagyja magát. Az egészséges működését mindennapi életvitelünkkel is támogathatjuk: ha rendszeresen fogyasztunk vitaminokat és antioxidánsforrásokat (például gránátalmát, homoktövist, áfonyát vagy naspolyát), eleget pihenünk, és – télen is – szánunk időt a szabadban való mozgásra.

Ha már megvan a baj, és megfáztunk, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy orvosi segítséget kérünk. Minél előbb megvan a pontos diagnózis, annál hamarabb kapunk megfelelő kezelést. Nem mellesleg egy alapos vizsgálat során lehetőség nyílik egyéb vizsgálatok elvégzésére is: ezekből részletesebb képet kaphatunk szervezetünk és immunrendszerünk állapotáról is.

Hatékony segítséget nyújthat a betegségek megelőzésében és legyőzésében a labtestonline.hu oldal is: laborvizsgálat esetén, ahelyett, hogy a különböző értékek jelentését magunk találgatnánk, érdemes ellátogatni az oldalra, ahol képet kaphatunk a laborértékeink jelentéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik