Élet-Stílus

Az iskolaszünet után kezdődhet az influenzajárvány

A mostani, influenzaszerű megbetegedésekért egyelőre még más kórokozók felelősek.

Magyarországon az elmúlt hetekben tömeges megbetegedéseket főleg a náthát okozó vírusok okoztak: december 5–11. között eddig összesen 7300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ám október óta mindössze egy esetben mutatták ki az influenzavírust – tudta meg a Hír24 az Országos Tisztiorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályától. A hivataltól megtudtuk azt is, hogy jelenleg a betegek túlnyomó többsége (46,6%) a fiatal felnőttek közül, vagyis a 15-34 éves korosztály tagjai közül kerül ki, de sok felnőtt is beteg.

A náthát tényleg „benyaljuk”
Fertőzött emberek által megfogott tárgyakon vagy magán az emberi kézen akár 1 napig életben maradnak a kórokozók, így ha a kezünkkel a szemünket, orrunkat dörzsöljük, vagy a szánkba nyúlunk, akkor máris lehetőséget teremtettünk a vírusoknak, hogy új helyen szaporodjanak. Még az sem jelent számunkra védettséget, ha már átestünk az összes, náthát okozó vírus által kiváltott fertőzésen, ugyanis a kialakult védettség csak körülbelül egy évre szól.

A Tisztiorvosi Hivatalban elmondták azt is, hogy az influenzavírusok terjedése nálunk – a tapasztalatok szerint – általában decemberben kezdődik, de a mostani enyhe időjárás ezt most még inkább kitolhatja, így várhatóan csak az iskolaszünet után kezd el emelkedni a betegek száma. A védőoltásról épp ezért érdemes lenne még most, az ünnepek előtt gondoskodni, a védettség kialakulásához ugyanis két hét kell.

Azt egyelőre korai lenne még megmondani, hogy az idei influenzaszezonban melyik vírus okozza majd a legtöbb megbetegedést, a szakértők szerint az azonban biztos, hogy idén is a (H1N1)2009 és a H3N2 altípusú influenza A vírus valamint az influenza B vírus fertőz majd. A védőoltás mindkettő ellen védettséget ad.

Az influenza tünetei
Hirtelen jelentkező láz, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, esetleg köhögés, torokfájás, légszomj.

A szakértők elmondták, hogy bár a tüneteket sokan összekeverik, az influenza és a nátha nagyon sokban különbözik, hiszen más vírusok okozzák. Míg a nátha az esetek nagy többségében – bár kellemetlen – gyakorlatilag veszélytelen, addig az influenza súlyos, akár halálos fertőzést is okozhat.

Nézzen meg egy videót arról, hogy az idei influenzaszezonban kik betegedhetnek meg:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik