Élet-Stílus

A vodka tényleg jó a csontoknak?

Szexuális teljesítményt fokozó reggeli és fogakat roncsoló gyümölcsök – íme a tavaly év legnagyobb táplálkozással kapcsolatos tévhitei.

Az egészséges életmód, illetve táplálkozás szempontjából a 2011-es év semmiben sem különbözött az azt megelőzőektől. Megjelent néhány igen komoly, nagy horderejű tanulmány – többek között az elhízás járványszerű terjedésének okáról is – amire mindenkinek érdemes odafigyelnie. Aztán készültek azok figyelemfelkeltő felmérések, vizsgálatok, amik a (rossz) szokásainkat vették górcső alá és persze idén se voltunk híján kevésbé reprezentatív, ám annál bizarrabb vizsgálatoknak sem, amik például arról próbáltak (volna) meggyőzni minket, hogy a vodka márpedig jó a csontoknak.

Most, hogy már 2012-őt írunk, sorra veszünk néhány tévhitet emlékeztetőül, hogy idén már semmiképp se dőlhessünk be nekik.

Elsőként lássuk hogy is van ez a csontokkal? Tavaly nagy port kavart az a tanulmány, mely szerint bizonyos alkoholfajták igenis jó hatással vannak nemcsak az egészségünkre, de a csontjaink állapotára is. Ez ráadásul egyáltalán nem kacsa: ellentétben a vodkával és a sörrel, aminek ilyen jótékony hatása nincs, a bor – köszönhetően a készítéséhez használt szőlőnek és a benne található polifenolnak – bizony növeli a csontok ellenállóképességét. Ráadásul a polifenol erős antioxidáns, ami csökkenti a stressz káros hatásának következményeit.

A szexuális életünk, a teljesítőképesség és persze az impotencia is örök téma, még akkor is, ha a táplálkozásról van szó. A szakértők ugyanis az esetek egy jó részében – már amikor nem a pszichés okokat teszik felelőssé – az életmódot és a helytelen táplálkozási szokásokat teszik felelőssé a gyengébb teljesítőképességért. De vajon, ha van étel, ami rontja a férfiúi teljesítményt, akkor van olyan is, ami felturbózza? Tavaly néhány szakértő éppen ezt állította a croissant-ról, a főtt tojásról és a reggelizőpehelyről is. És hogy melyikre igaz? Egy erre vonatkozó – releváns – vizsgálat szerint a B3 vitamint tartalmazó reggeliző pelyhekre, a vitamin ugyanis javítja a vérkeringést és csökkenti a koleszterolszintet a fő artériákban.


Enni, vagy nem enni?

És, hogy az alma vajon tényleg tönkreteszi a fogakat? Nos, úgy tűnik a tévhitek közül ez az, ami tavaly végül mégis igaznak bizonyult. Meglepő, de összehasonlítva a szénsavas üdítőkkel, az almának sokkal károsabb hatása van a fogzománcra, amihez hozzájárul a savtartalma és az, hogy legalább 4 evőkanálnyi cukrot tartalmaz darabonként. (És ez még akkor is igaz, ha a szénsavas üdítők átlagban 8 evőkanál cukrot tartalmaznak és pont ugyanannyira savasak, mint az alma.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik