Élet-Stílus

A karácsonyfának mennie kell

Új időket írunk, elkezdődik az évnek az a szakasza, amelyet talán a legvidámabbnak nevezhetünk...

Bár mostanában kevés okunk van az örömre, azért vízkereszt napjának érkeztével mégiscsak köszöntsük örömmel a farsangot, amely egészen hamvazószerdáig, azaz a húsvétot megelőző 40. napig tart – idén február 22-ig. Régen számtalan népszokás kapcsolódott a naphoz, amelyen az Úr megjelenését (keleti egyház), valamint a háromkirályokat (nyugati egyház), illetve Krisztus megkeresztelését ünnepelték, többek közt víz- és házszenteléssel, ünnepi keresztelőkkel, mára viszont leginkább a karácsonyfa leszedésének szokása maradt erre a napra.

A farsang idején a tél távozását várják, a tavasz közeledtét ünneplik az emberek karneválokkal, bálokkal, különféle összejövetelekkel. Jó esetben ilyenkor már javában gyűrődik a szülők homloka, hogy minek is öltöztessék idén azt a gyereket… De a kicsit idősebbek sem bánják a maskarás bulikat, ugye? Magyarországon a talán leghíresebb álarcos, alakoskodó megmozdulás a mohácsi busójárás, idén február 16-án kezdődik a programsorozat a város honlapja szerint.


Az alakoskodók elűzik a telet

Aki a hagyományos Operabálra vágyik, csalódnia kell, idén ugyanis nem rendezik meg. Bár a nadrágszíj valóban egyre szorosabb, azért nem marad el minden mulatság: lesz bál színészeknek, erdészeknek, sőt a magyar boroknak, de még barokk is. Ha nem táncolni, hanem falatozni szeretnél farsang idején, kóstolhatsz miskolci kocsonyát a Kocsonyafesztiválon, de Révfülöpön például Rianás farsangi süteménysütő és forraltborfőző versenyt rendeznek, Csömörön pedig fánkokból készül tömérdek.

Alig várjuk, mégis gyorsan eltelik ez a néhány hét, és máris jön a böjt időszaka. Ám még egyszer, utoljára ki lehet rúgni a hámból a hamvazószerdát követő napon: a zabáló, torkos vagy tobzódó csütörtöknek nevezett napon a hagyomány szerint elpusztították a farsangi maradékot, mielőtt az önmegtartóztatással végképp elkezdődött volna a testi-lelki felkészülés a húsvétra.

Mit üzen az időjárás?
Vízkereszt napját (január 6.) időjósló napnak is tartották: A néphiedelem szerint ha esik, akkor hosszú lesz a tél, ám hideg idő esetén korai tavaszban bíztak. Máshol úgy gondolták, ha a szél fúj, szerencsés lesz az év.
Vince napja (január 22.) termésjósló nap. Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince, mondja a közmondás, ami azt jelenti, ha szép, napos az idő, akkor jó, ha ködös, borús, akkor rossz bortermés várható.
– Ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján (február 2.) a medve előjön a barlangjából, de megijed az árnyékától és visszamegy – azaz süt a nap -, akkor hideg idő várható a maradék télre. Ha viszont hideget talál, és kint marad, akkor hamarosan beköszönt a várva várt tavasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik