Gondoltad volna, hogy a gasztronómiai egyik legpraktikusabb és talán legkedveltebb találmányát igazából a kártyának köszönhetjük? Ugyehogy nem… Pedig közvetve nagyon is fontos szerepet játszott, a szendvics értelmi szerzője, John Montagu – nem mellesleg Sandwich negyedik grófja – szenvedélyes kártyás volt. Úgy tartják, az első szendvics akkor készült, amikor a gróf megmakacsolta magát és nem volt hajlandó felállni a kártyaasztal mellől, hogy egyen. Ehelyett megkérte szolgáit, hogy tegyenek neki egy szelet húst két szelet kenyér közé és azt hozzák be.
A szendvics azóta meghódította az egész világot és mára alighanem az egyik legnépszerűbb ételfajta. A sikerét annak köszönheti, hogy gyorsan és egyszerűen elkészül, a legkülönfélébb alapanyagokat használhatjuk az elkészítéséhez. A többség ennek ellenére általában vajat, felvágottat és sajtot (esetleg zöldséget) tesz a kenyérszeletek közé.
Az étel nemcsak tízóraira, uzsonnára, kártya- és társasjáték-partik mellé kiváló, hanem elalvás előtt, késő esti „nassolnivalónak” is. Hogy mit pakolunk éjszakára a gyomrunkba, persze egyáltalán nem mindegy, egy rossz választás megpecsételheti az egész éjszakát és búcsút inthet a pihenésnek is. Éppen ezért adunk egy kis segítséget és megmutatjuk, hogy készül a – talán – legtökéletesebb éjszakai szendvics.
– 3-4 szelet sajt
– 2 tojás
– 2 teáskanál olívaolaj
– majonéz
– csípős szósz
Elkészítése:
1. vágd fel a kenyeret, majd a szendvicshez szükséges két szeletet öntözd meg olívaolajjal
2. a szeleteket ezután pirítsd addig, amíg aranybarnák nem lesznek
3. eközben melegíts olajat egy serpenyőben, üss bele két tojást, majd süsd meg mind a két oldalát
4. mindkét pirított kenyérszeletet kend meg majonézzel és az egyik félbe tegyél sajtot úgy, hogy az ráolvadjon
5. a másik félbe tedd a felvágottat (marhapárizsit, pulykasonkát, ízlés szerint…)
6. tedd a sült tojást a felvágottra, öntözd meg csípős szósszal
7. végül az egészet fedd le a sajtos kenyérféllel