Élet-Stílus

Hihetetlenül kicsi és gyönyörű

Bár világunk a minél nagyobb dolgok bűvöletében él, néha nem árt észrevenni, mennyi örömet adhatnak apróságok körülöttünk...

A világ legkisebb akváriuma tökéletesen berendezett, pedig mindössze két teáskanálnyi vízben úszkálnak a lakói. A szélessége 3 centiméter, a magassága 2,4 – és ha nem találsz jobb helyet neki, egyszerűen a tenyeredben is elfér. Mint az a videóból is látszik, óvatos bánásmódot igényel az aprócska tartály: a köveket is csipesszel helyezi bele a megálmodója, Anatoly Konenko.

Az 57 esztendős, omszki férfi az első olyan szibériai, aki az általa mikrominiatűrnek nevezett művészettel foglalkozik, honlapja jelmondata: A kicsinység nagysága. Az elmúlt három évtizedben tökéletesre fejlesztette a rizs- és mákszemekre, sőt emberi hajra való festés, illetve írás képességét.1996-ban a Guinness Világrekordok Könyve is bejegyezte a világ legkisebb könyvéért, amely 0,9 milliméterszer 0,9 milliméteres, 29 lapból áll, és Anton Pavlovics Csehov Kaméleon című művét tartalmazza.

Az apróságok megszállottja mikroszkóppal dolgozik, és rengeteg kis csodát alkotott, köztük egy minikaravánt 12 tevével egy tű fokában, amely mindössze 0,25 milliméter, de elkészült egy kis trojka is, amelyet három szúnyog húz, valamint egy hegedű, amely nem nagyobb mint egy rizsszem, amelyen a hozzávaló kotta olvasható. „Az akvárium kíváncsiságból készült. Ez a legkisebb a világon, és mindössze 10 milliliternyi víz van benne, egy teáskanál 5 milliliter, így az akváriumban mindössze két teáskanálnyi fér” – jelentette ki Konenko.

A haltartás egyébként nem egyszerűen csak díszítő elemként funkcionálhat a lakásban, de a lelkünknek is jót tesz. A napi rohanás után rendkívül megnyugtató és meditatív hatású, ha eltöltünk néhány percet az úszkáló halak nézegetésével, amennyiben kiskorú is akad a családban, segítségével rendszerre és felelősségre nevelhetjük a csemetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik