Élet-Stílus

Minden nőnek járna, de kevesen jutnak hozzá

Rekordáron kelt el a különleges ritkaság, amely a gazdagság és jólét végső szimbóluma.

Ha egy nő meg tud szerezni egy Birkint, az azt mutatja, vagy nagyon sikeres a saját jogán, vagy van valakije, akinek elég jól megy, esetleg egyszerűen ritka mázlista. Aki viszont a Hermès Diamond Birkinjére csapott le – rá egyszerűen nincs szó. A krokodilbőrből készült, gyémántokkal és fehér arannyal díszített ritkaság ugyanis 203 150 dollárért (mintegy 46,6 millió forintért) kelt el a dallasi Heritage Auctions árverésén, amely cég a világ legnagyobb, gyűjtőknek szóló aukciókat rendezi.


Egy ilyen Birkin 2007-ben “csak” 129 ezer dollár volt újonnan – Fotó: AFP

Ezzel rekord született: 2011. december 6-án a világon a legdrágábban adtak el retikült nyilvános árverésen. Egy gyűjtő vásárolta meg az értékes darabot, aki azonban meg akarta őrizni névtelenségét. „Ez egy kivételes darab a világ legkülönlegesebb kézitáskái közül – mondta Matt Rubinger, a Heritage luxus kiegészítőkért felelős igazgatója -, és ez egy igazán kivételes ár volt, amely maximálisan teljesítette a legmagasabb elvárásainkat, minden szempontból.”

A méregdrága csoda hivatalos neve: Hermès Exceptional Collection, Shiny Rouge H Porosus Crocodile 30cm Birkin Bag, amelynek fém részei 18 karátos fehér aranyból készültek, gyémánttal díszítve. A birkinek egyébként mindig nagyon sikeresek az aukciókon. Egy évvel korábban például egy másik, ékszer nélküli és rosszabb állapotú darabot 17,7 millió forintnak megfelelő összegért csaptak le Angliában.

A gyémántos Birkin egyébként csak egyike volt a kalapács alá kerülő csodáknak:
– Elkelt még egy Matte Brighton Blue Porosus Crocodile 35cm Birkin Bag palladium rátéttel, 113 525 dollárért;
– jól szerepelt a Shiny Braise Red Porosus Crocodile 35cm Birkin Bag szintén palladium rátéttel 95 600 dollárral;
– valamint az Ultra Rare Himalayan Crocodile 30cm Birkin Bag palladiummal, amely 80 663 dollárt ért valakinek.

Legalább két év várakozás
A Birkin bag kézzel készült táska, melyet Jane Birkin színész-énekesnőről neveztek el, aki a legenda szerint egyszer arra panaszkodott a Hermès vezetőjének, Jean-Louis Dumas-nak, hogy nem talál olyan táskát, amelyben mindene jól elférne. 1984-ben elkészítettek számára egy fekete bőrből készült retikült egy 1892-es terv alapján. Akkor talán még egyikük sem sejtette, hogy a birkinből egyszer a gazdagság és jólét szimbóluma lesz, köszönhetően elképesztően magas árának, és annak, hogy legalább kétéves várólista után szerezhető meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik