Élet-Stílus

Így készül a tökéletes tea

A közhiedelemmel ellentétben nem elég csak a vizet felforralni és ráönteni a filterre...

Legyünk igazságosak: persze, a fent említett módszerrel is bőven lehet teát főzni, sőt. Fogadásunk van rá, hogy a többség így is készíti el. Annak azonban, aki régóta tervezi, hogy néhány szinttel feljebb lép, már ami a teafogyasztási szokásait illeti, adunk néhány tippet, hogyan teheti mindezt.

A tea egyébként az utóbbi években egyre több országban válik szerves részévé a hagyományoknak. Így például az Egyesült Államokban is, ahol meglepetésre most már az ötödik legnépszerűbb ital: igaz, a tengerentúlon nem a meleg, hanem inkább a hideg, jeges változatra voksolnak. A lakosság 85%-a szívesebben iszik icetea-t, mint meleg teát.

Magyarországon ezzel szemben már régóta népszerű ital: pár éve már teaházakban – a kávézókhoz hasonló hangulatban – is élvezhetjük a különleges keverékeket. Egy a fogyasztási szokásainkat vizsgáló felmérés szerint egyébként 10 magyarból 8 nem ágál a teázás ellen, sőt szívesen kortyolgatja olykor még kávé helyett is.


Így készül a tökéletes angol tea

Milyen egy jó tea?

Aki igazán jó minőségű teára vágyik, az már most jól tudja, hogy az élményt nem feltétlenül a boltok polcain üldögélő, filteres teáktól kell várnia. Még akkor sem, ha a kínálat amúgy hatalmas, a forgalmazók ugyanis felismerték, milyen nagy igény van a különféle ízű teákra. Az igazán jó minőségű tea első és legfontosabb ismérve az illata, közvetlenül ezután jön az ára, hiszen a szálas teák – a különleges kezelés miatt – drágábbak, mint a filteres változatok.

Általában egy évig őrzik meg frissességüket, ám ahhoz, hogy ez sikerüljön, meg a teafüvet védeni kell a fénytől, légmentesen zárt edényben kell tartani, és óvni kell az extrém magas hőmérséklettől.

Hogyan kell főzni?

Nem árt, ha tudjuk, hogy még a tea is képes megégni. A kellemes aromájú ital és az odaégett, rossz ízű lötty között olykor csak néhány másodpercnyi, hőfoknyi különbség van. A zöld és a fehér teáknak 82 fokos, míg az oolong és a fekete teáknak körülbelül 91 fokos víz dukál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik