Élet-Stílus

5 módszer, amivel leszokhatsz a körömrágásról

Alig akad olyan kisgyerek, aki ne próbálkozna a körömrágással, de néhány felnőtt is „úgy marad” - ideje elfeledni ezt a rossz szokást!

A körömrágás azért több mint egyszerűen rossz szokás. Ott kezdődik, hogy rengeteg kórokozó bújik meg a körök alatt, egyébként kétszer olyan koszosak, mint az ujjaink. A kóros esetben onychophagiának nevezett kényszerbetegség nem egyszerűen csak a vírusok, baktériumok és gombák továbbadásáért felelős, de fogaknak sem tesz jót, ráadásul bőr- és körömágy-gyulladás is a velejárója lehet.

Szerencsés esetben egy jókor elmondott mondat segíthet a leszokásban, nekem például gyerekkoromban az ájulásig csodált unokanővérem csak annyit szólt vállat vonva, hogy szerinte ilyet csak buta kislányok művelnek – mind az öt évem felháborodott a feltételezésen, hogy egy, kislány lennék, kettő, buta. Működött a varázsige. Ám gyakran később, a kamaszkorban kezdődik a mánia, ami akár a felnőttkorig is kitart. Ilyenkor már nem olyan könnyű a lebeszélés, nagy adag akaraterő is kell a leszokáshoz, amit nem árt megtámogatni sem:

1. Körömrágás elleni szer

Egyszerű de nagyszerű ötlet: a keserű ízű készítmény közvetlenül rámutat arra, mennyire nem jó rágcsálni a karmainkat, a Daum-exolt (fellelt ár: 1275 Ft) az ujjvégekre és a körmökre kenve kell felvinni, de No-bite (fellelt ár: 1620Ft) is hasonló módon működik. Mivel színtelenek, férfiak és gyerekek is használhatják.

2. Manikűr


Van, amikor segít a műköröm

A rendszeres kézápolás, végezze profi vagy te magad otthon, szintén gátját vetheti a rágcsálásnak, hiszen ezzel eltűnnek azok az egyenetlenségek, amelyek arra sarkalnak, hogy rágcsálva igazgasd ki a hibákat. Volt olyan ismerős, akinek a műköröm segített, de olyan is akadt, aki képes volt azt „lerágni”, cibálni, ha túl nagy stressz érte.

3. Akadályozd meg

Ha már műköröm, mint távol tartó eszköz, otthon például kiválóan alkalmazható, ha például egy könnyű kesztyűt húzunk. Van, aki a ragtapaszos módszerbe hisz, amihez nem kell Michael Jacksonná válnunk, egyszerre elég, ha egy körmöt ragasztunk le addig, míg szépen megnő. Utána formára igazítjuk és ragasztjuk a következőt.

4. Figyelemelterelés


Máshogyan is le lehet vezetni a stresszt…

Megér egy próbát az is, ha lefoglalod magad, különösen ha ideges vagy vagy épp unatkozol. Erre jó például a nyugi gumi vagy a strasszlabda ( a „stresszberry” fellelt ára 1900 Ft), de ha kéznél van valamilyen rágcsa, például kiváló a zellerszár, rágógumi vagy (cukormentes) cukorka, azzal is csillapíthatjuk a nemkívánatos ingert.

5. Keress fel egy orvost!

A – különösen a kóros – körömrágásnál talán ez a leghatásosabb módszer, ugyanis az esetek többségében komoly szorongás áll a háttérben. Ezért keressünk fel egy szakembert (pszichológust, pszichiátert), aki segít feltárni az okokat, és megoldási javaslattal is elő tud állni, legyen az viselkedésterápia, hipnoterápia vagy esetleg gyógyszeres kezelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik