Élet-Stílus

Az érzelmek is lehetnek másnaposak?

A fejfájás csak a kezdet: van, akinek a másnaposság abból áll, hogy összegzi, kinek lépett a tyúkszemére.

Biztos mindenkivel megesett már, hogy egy fergeteges buli hevében egy pohárral többet ivott annál, mint amennyit bír. Ilyenkor persze egymást érik az események, jó ötletnek tűnik flörtölni a közvetlen felettessel, ne adj’ isten jól megmondani a folyton beszólogató kolléganőnek a véleményünket.

Másnap aztán nem elég a másnaposság megannyi kínzó tünete, még ott a kínzó lelkiismeret-furdalás is, hogy „vajon megbántottam?”, amin semmilyen fájdalomcsillapító sem képes segíteni. A hagyományosan nagy ívó, nem mellesleg a téma szakértőjének számító brit szerző, Kingsley Amis szerint a másnaposság alatt nemcsak a testünk, de az érzéseink is szenvednek. Depresszió, szomorúság, szorongás, önutalát, a jövőtől való félelem: hogy csak néhányat soroljunk azok közül, amikkel a buli után szembetalálhatjuk magunkat.

Rossz hír, hogy a szakértők szerint ezekre az érzésekre nincs orvosság: hiába isszuk a vizet és tornásszuk fel lelkiismeretesen a vércukorszintünket, vagy zuhanyzunk – hogy ezzel képletesen és a valóságban is lemossuk magunkról az előző este történteket – a kellemetlen érzések nem tágítanak. Amis szerint az egyetlen megoldás ilyen esetben egy megbízható hallgató, akinek kiönthetjük a szívünket és aki képes arra a bravúrra, hogy végighallgassa a beszámolót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik