Élet-Stílus

A legjobb 8 fogyasztó élelmiszer

Ha le szeretnél adni néhány kilót, egyáltalán nem mindegy, milyen fogások kerülnek a tányérodra...

Csodák természetesen nincsenek, ahhoz, hogy karcsúsodjunk le kell mondani bizonyos élelmiszerekről, de egyáltalán nem biztos, hogy rosszul járunk a cserével: hiszen karcsúságot, sőt egészséget nyerhetünk rajta.

1. Nyers zöldségek és gyümölcsök
Nyers ételek fogyasztásával nemcsak az eddigi alakodat tudod megőrizni, de gyorsabban fogysz is, ha a diétádba minél többet iktatsz be belőlük. A tested ugyanis 16%-kal több energiát használ fel, ha az étkezésed tartalmaz nyers gyümölcsöt vagy zöldséget, mintha nem. Talán ki sem kell külön emelni az ananász jótékony hatását, de a narancs és más citrusok C-vitamintartalma is segíti a zsírégetést.


Érdemes nyersen is megkóstolni – Fotó: Shutterstock

Az alma viszont azért érdemel meg néhány plusz szót, mert rengeteg jó tulajdonsága van. A benne található pektinek segítenek abban, hogy ne szívódjon fel túl sok zsír az ételekből, illetve kordában tartja az éhségedet. Egy kutatás során megfigyelték, hogy azok, akik megettek egy almát minden étkezés előtt, 33%-kal többet fogytak, mint akik nem.

2. Zabpehely
Rostban gazdag, ami képes csökkenteni az éhségérzeted, Ha például a szokásos edzésed előtt 1-2 órával eszel zabpelyhet az energiaszinted olyan mértékben emeli meg, hogy sokkal tovább és intenzívebben bírod az edzést. Így persze gyorsabban tudsz fogyni is. Természetesen ehhez a natúr zabpehely szükséges, és nem az agyon cukrozott müzlik.

3. Tejtermékek
Az olyan kalciumban gazdag termékek, mint a zsírszegény joghurt, sajt és tej, képesek kiüríteni a zsírsejteket, derült ki nemrég egy kutatás során. Azok a résztvevők, akik ilyesmit fogyasztottak, 70%-kal több zsírtól szabadultak meg, mint azok, akik kevés tejterméket vettek magukhoz. Ráadásul a fehérjében gazdag ételek szintén segítenek kordában tartani az éhséget.


Koplalás után kötelező a bőségnap!

4. Mogyoró- és diófélék
Az olajos magvak, szigorúan nyersen és só nélkül fogyasztva nemcsak remek nassolni valók, de fontos tápanyagokat is tartalmaznak, például tele vannak ómega-3 zsírsavakkal, ami szintén segít a zsírégetésben, persze nem tonnaszámra fogyasztva. Plusz szintén tele vannak fehérjével!

A paradió pedig azért érdemel külön említést, mert finom, illetve mivel rengeteg szelént tartalmaz, ami segít az anyagcseréd megfelelő működésében.

5. Halak
Lazac, tonhal vagy szardínia – mind hasznos fogás, ha fogyni szeretnél. Ugyanis segítenek a leptin nevű hormon érzékelésében, amely csökkenti az étvágyat és növeli az energiafelhasználást. A leptin egyébként barátunk, ugyanis diétázás közben muszáj „csaló napokat” beiktatni ahhoz, hogy valóban működjön. Amennyiben csökken a kalóriabeviteled és összemennek a zsírsejtjeid, a leptin termelése is visszaesik, és az anyagcseréd lelassul, hogy több energia maradjon meg. Sőt, megnöveli az étvágyadat, mert több energiát követel. Ám, ha megszakítod a kúrát egy dorbézoló nappal, ezzel újra munkára serkented a leptint.

6. Fűszerek
Ha az ételedbe kerül egy kis cayenne-i bors, chili vagy cseresznyepaprika, azzal a zsírégető anyagcserédet 8-20%-kal tudod felpörgetni az evés után 3 órával, derült ki egy vizsgálat során. A fűszeres ételek egyébként csökkentik általában is az éhségérzetet, mivel növelik szervezetünkben a noradrenalin és az adrenalin szintet.


A fűszerek nem egyszerűen csak ízt adnak az ételnek…

7. Marhahús
Rendkívül gazdag CLA-ban, azaz konjugált linolsavban, ami szintén segíti a fogyást, nem véletlenül tartalmazza annyi diétázást támogató táplálékkiegészítő.

8. Rezisztens keményítő
Gyakran tévesztik össze a különböző ballasztanyagokkal, pedig csupán egy olyan keményítőről van szó, amelyet az emberi emésztőenzimek nem képesek lebontani. Megtalálható például a nyers zöldségekben, a krumpliban, az őrölt magvakban, lencsében és az éretlen banánban. Hatására csökkenhet az étvágy, ráadásul kevesebb kalóriát veszel magadhoz, de nincs tápértéke. Ugyanakkor ha több olyan ételt eszel, amely magas rezisztens keményítő tartalommal bír, akár 20-30%-kal több zsírt adhatsz le!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik