Élet-Stílus

Akarod tudni az igazat a hajadról?

Sűrűn vágatod, rendszeresen cserélgeted a sampont és sosem fésülöd alulról felfelé, hogy igazán szép legyen? Felesleges.

Nincs még egy olyan testrészünk, amivel kapcsolatban több bölcsesség, tipp és praktika forogna közszájon, mint a haj. Az olyanokat, mint, hogy havonta legalább 1 centit nő és hogy nem szabad naponta mosni, mert attól kiszárad a többség ismeri is.

Kevesen tudják viszont azt, hogy a közhiedelmek és praktikák többsége – persze egyáltalán nem mindegyik! – tévedés. Így például az, hogy a vizes hajat mindig, minden körülmények között fentről lefelé kell fésülni, mert úgy kevésbé törik, vagy az, hogy a haj szerkezetét semmi sem változtathatja meg: ha göndör lett, akkor végig göndör marad.

Az angol Shine online portál szakértőjével ezeket a tévhiteket vette górcső alá és cáfolta őket azon nyomban meg. Ezekből gyűjtöttük össze most a legfontosabbakat.

 

  1. A majonéz és az olaj a legjobb hajkondicionáló: tévedés. Egyáltalán nem biztos, hogy használ, ha ilyesmit kensz a hajadra. A szerek hatékonysága ugyanis nagyban függ attól, milyen a hajad szerkezete: a vékony szálú, zsírosodásra hajlamos haj valósággal fuldoklik majd a majonéztől és az olajtól is és csak gyorsabban zsírosodik. Extrém száraz hajra viszont valódi orvosság, ami ráadásul még olcsó is.

  2. A sampont (és a balzsamot) rendszeresen cserélgetni kell: nem, bár gyakran halljuk, a hajunk nem képes hozzászokni a samponunkhoz, független attól, hogy milyen régóta használjuk ugyanazt. A sampon hatékonysága egy hosszabb idő után azért lesz rosszabb, mert a benne található anyagok lerakódnak a hajon.

  3. Ha sűrűn vágatod gyorsabban nő: a rendszeres vágástól a haj valóban egészségesebbnek látszik és erősebb lesz. Ez viszont nem egyenlő azzal, hogy gyorsabban nő majd.

  4. Ha zsíros a hajad, ne használj balzsamot: mivel a zsírosodást nem a balzsam, hanem a fejbőr által kiválasztott anyag okozza, a problémát egyáltalán nem lehet annyival megoldani, hogy valamit nem használunk és kész. Sőt, a haj közepére és végére még azok is nyugodtan tehetnek, akiknek zsírosodásra hajlamos a hajuk.

  5. Ha vizes, mindig fentről lefelé fésüld, mert úgy állítólag kevésbé törik. Nos, az érdekes a dologban az, hogy ez a tévhit világszerte elterjedt annak ellenére, hogy valójában ez az egyik legnagyobb stressz, ami a vizes hajat érheti. Gondoljunk csak azokra az óriási csomókra, amik a fésülködés közben keletkeznek…

  6. A göndör haj egy életre göndör marad: ez sem igaz, a haj szerkezete ugyanis nincs kőbe vésve – állítja Dr. Schlessinger. A formáját, sőt a színét is befolyásolhatja például a táplálkozás vagy a gyógyszerszedés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik