Élet-Stílus

Ezért nem fogysz le az új évben

Ahogy közeledik az év vége, egyre többször lehet hallani, hogy idén megfogadom... De vajon meddig tart a fogadkozásod?

December 31. mágikus dátum: ilyenkor megvilágosodunk, és elhatározzuk, hogy nem gyújtunk rá többé (csak ez az egy slukk még gyorsan), nem zabálunk feleslegesen (azért ez az utolsó szaloncukor ne menjen kárba), és minden nap sportolunk (ma kivételesen még pihenek egy kicsit, de holnap). Aztán, ha mégis belekezdünk, hamar lelohad a lelkesedés, és visszatér a régi rutin. Miért van ez így?

Irreális elvárások – A testtömeged felének leadása, folyékonyan beszélni kínaiul vagy megtanulni hegedülni, ezek egyike sem olyan, amit egy év alatt meg lehetne valósítani. Az egészséges fogyás során például fél-egy kilót fogy az ember hetente, ha a megtorpanásokat is beleszámoljuk, nem valószínű, hogy a 90 kilónkból 50 lesz jövő ilyenkorra. Az is nagyon jó, ha tanulunk, de adjunk időt is magunknak, ráadásul több erőfeszítést teszünk, annál jobban sikerül majd.


Adj maganak egy hetet az átállásra – Fotó: Shutterstock

Mondj ellent a gonosznak – Ha az otthonod tele van kísértéssel, garantáltan el fogsz bukni. Ha tényleg fogyni szeretnél, adj túl az utolsó darabka csokin is, és ne úgy tüntesd el, hogy befalod. Rendben, néhányat megtarthatsz a jobb fajtából, amivel kényeztetheted magad, majd ha megérdemled.

Csak egy kis varázslat kell – A Harry Potter könyvek sikerének titka egyszerű: felnőttek milliói hisznek a mágiában, hiszen úgy gondolják, amint az óra elüti az éjfélt, csodálatos módon nem fognak dohányozni többé. Ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a leszokásba bele kell kalkulálni 6-7 visszaesést, és jobb valamilyen élethelyzethez kapcsolni, mint január 1-jéhez.


Biztos, hogy a másnaposság idején kezded a leszokást?

Összpontosíts – Ha képes vagy egyetlen célra összpontosítani, nagyobb sikereket érhetsz el. Minél egyszerűbb a célod, annál könnyebb elérni.

Tervezés – A siker titka, ha előre tudod, hova tartasz. Egy autóval sem indulsz el anélkül, hogy tudnád merre akarsz menni. Például, ha tényleg fogyni szeretnél, ne egyél elsején csak salátalevelet, hogy másodikán triplán pótold be a kimaradt étkezéseket. De ne is fuss 20 kilométert, hogy másnap mozdulni se bírj. Tűzz ki inkább magad elé reális célt, például határozd el, hogy heti háromszor sétálni fogsz. Mielőtt pedig egészséges önmegtartóztatásba fognál, adj magadnak egy hetet szilveszter után, hogy ne ugorj azonnal böjtbe a dúskálás után.

A tippeket dr. Martin Binks, pszichológus adta, aki többek között az elhízás ellen is harcol tájékoztató, az egészséges életmódot népszerűsítő tevékenysége során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik