Élet-Stílus

Ijesztő szexuális élmény, kényszer hatására

Egyre több tizenéves lánynak volt már csoportos szexuális élményben része, ráadásul sokuknak akaratán kívül.

Tizenhárom bakfisból egy már keveredett olyan szexuális aktusba, amelyben kettőnél több szereplő vett részt, derült ki a Bostoni Egyetem Egészségügyi Központjának felméréséből. 328 fő, 14 és 20 év közötti lányt kérdeztek meg, akiknek 7,3%-a elismerte, hogy rendelkezik tapasztalattal csoportszexről, ráadásul 45% elmondása szerint a férfi résztvevők közül legalább egy elmulasztott óvszert húzni. A többség arról is beszámolt, hogy „nyomásgyakorlás, megfélemlítés, kényszer vagy erőszak hatására vett részt legalább egyszer gruppenszexben”. A lányok harmada bevallotta, hogy alkohol vagy drog hatása alatt állt a legutóbbi ilyen alkalommal, és felét partnere kényszerítette erre (is).

A talán legijesztőbb adata a felmérésnek, hogy az átlagéletkor 15,6 év volt az első csoportos együttlét élményének idején, a diákok 54%-a 16 évnél fiatalabb volt, amikor először ilyen helyzetbe került! Ez pedig Massachusetts államban, ahol a beleegyezési korhatár 16 év, azt jelenti, hogy őket megerőszakolták, függetlenül attól, hogy esetleg önként vettek-e részt benne.

Bár a minta egyértelműen kicsi, ráadásul ezek a fiatalok mindannyian valamelyik bostoni egészségügyi intézményhez fordultak nőgyógyászati problémával, az eredmények ijesztőek. Az összegzésből kiderült, hogy az érintettek hajlamosabbak a dohányzásra, hogy valamilyen nemi úton terjedő fertőzésben szenvedjenek, valamint brutalitás áldozatává válni randevúzás során.

Mi tekinthető normálisnak?
„Minden, amit két felnőtt ember, saját akaratából és kölcsönös örömére tesz, az nem perverzió – nyilatkozta nemrég Bede Zsuzsa szexológus a Nők Lapja Évszakok legfrissebb számában. – Akkor nem magánügy, ha ezt valakire – akár nőre, férfira, pláne gyerekre – ráerőltetik, akkor az már bűnügy. Azt viszont nehéz megfogalmazni, mi a normális, az inkább a törvényalkotók feladata. Én legfeljebb azt tudom elmondani, mi a tipikus, az átlagos… Az például nem átlagos, amikor öt férfi, hat nő egy kupacban keresi az örömét. Amikor túl sokan vannak, nehéz kideríteni, hogy valóban mindenki önként vesz-e részt benne…”

A tanulmány a Journal of Urban Health: Bulletin of the New York Academy of Medicine című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik