Élet-Stílus

Veszélyes nyers tésztát enni

Van, aki úgy véli, meg kell kóstolni a nyers tésztát, nehogy sütés után derüljön ki, valami hiányzik belőle. Ám ezzel sokat kockáztatnak!

Nem szabad nyers tésztát enni, derült ki egy új kutatásból, melynek vezetője, dr. Karen Neil egyértelműen kijelentette: „Annak sültnek kell lennie!” Az amerikai epidemiológus és csapata ugyanis rájött arra, hogy 77 ember, harminc államból konyhakész nyers tésztától betegedett meg, 35 fő annyira, hogy kórházba került. Ezek után összehasonlítottak 36 egészséges jelentkező és 36 fő, 2009-ben e. coli baktérium miatt megbetegedett ember étkezési szokásait. Az utóbbi csoport tagjaiban az volt a közös, hogy előszeretettel kóstolgattak nyers sütemény tésztát.


Kóstolás: szigorúan csak sütés után – Fotó: Shutterstock

Amikor a kutatók meglátogattak tésztaüzemeket, a gyanújuk megerősítésre került: e. colit találtak az általuk vett mintákban, derült ki a jelentésből, melyet a Clinical Infectious Diseases című szaklapban jelentettek meg. Bár alapos vizsgálatnak vetették alá a készítési folyamatot, nem sikerül egyértelműen megállapítani, hol csúszott a hiba a számításaikba. Neil szerint lehetséges, hogy a liszt volt a gyenge láncszem, amelyet nem vetettek alá olyan alapos csírátlanításnak mint a tojást, szirupot vagy margarint például.

Az eredmények akkor is elgondolkodtatók, ha nem a gyári, félkész, hanem az otthon, sk gyúrt tésztát kóstolgatja az ember! Hiszen ott nemhogy a lisztet, de a többi belevalót sem pasztörizálja az ember gyereke. Érdemes ezért inkább betartani a receptet, amennyiben új édességgel próbálkozunk, vagy még óvatosabbak tartsanak egy főpróbát az ünnepi tálalás előtt, amikor meg lehet kóstolni a már kész süteményt, hogy megfelel-e az ízlésünknek.

Te mit gondolsz erről: Érdemes vállani a kockázatot, hogy biztosan jó legyen a süti, vagy egyébként sem szoktad megkóstolni a nyers tésztát?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik