Élet-Stílus

Vigyázat: alattomosan hizlaló finomságok

Az ember néha meggondolatlan, azt hiszi, egy finom kávé, egy picike sütemény igazán nem árthat - kivéve, ha ez egyenlő egy kiadós ebéddel.

A napi átlagos kalóriaszükséglet egy 30 körüli nő számára 1800-2000 kalória, amiről azonban egy ínycsiklandó sütiket és italokat kínáló pult előtt könnyen megfeledkezünk. Amikor megrendeljük a tejszíntől roskadozó kávét, vagy sziruppal nyakon öntött pitét, nem is gondolunk arra, hogy a kettő együtt bőven fedezi a napi kalóriabevitelünk több mint felét!

Ha pedig megnézzük a cukortartalmukat, van okunk további borzongásra. Hiszen például a napi ajánlott cukormennyiség a British Dietetic Association (Brit Táplálkozási Szövetség) szerint maximum 60 gramm egy egész napra – ezek a tejszínes csodák viszont mind megközelítik vagy el is érik ezt a mennyiséget! Az American Heart Association (Amerikai Szív Szövetség) azonban mindössze 25 grammot javasol a nőknek, a férfiaknak is csupán 37,5 grammot.

Néhány nálunk is kapható finomság „titkai”
Mcdonald’s sajtburger: 300 kcal, zsír: 13 g, szénhidrát: 30 g
Mcdonald’s Álompite: 420 kcal, zsír: 19 g, szénhidrát: 56 g
Burger King Brownie, Blondie: 456 kcal, zsír: 21,4g, cukor 59,7 g
Costa Fekete-erdő forró csokoládé: 548 kcal, zsír: 26 g, cukor: 60 g
Starbucks Venti Mocha Praline: 555 kcal, zsír: 22,6 g, cukor: 66,5 g

Dr. Frankie Phillips, a BDA tagja szerint „Ilyen masszív cukor- és zsírmennyiség egyetlen italban ijesztő. A kalóriatartalom megfelel egy étkezésének, de nincs bennük valódi tápérték” – vélekedett a szakember. Egyébként gyakran kerül terítékre a Meki sajtburgere mint elrettentő példa, pedig kalóriatartalma szinte „elenyésző” ezekhez a finomságokhoz képest.

A Starbucks szóvivője kijelentette a Daily Mailnek, hogy „a vásárlóink többsége kisebb méretben szokta inni a kedvenc ünnepi italát.” Azt is hozzátette, hogy épp ezért teszik közzé a termékeik tápanyagtartalmát – ami úgy tűnik, Magyarországra nem érvényes, mert az adatokra csak a brit honlapon sikerült bukkanni. Egyébként a Costa sajtósa is úgy nyilatkozott, hogy igyekszenek informálni a vásárlóikat – na, nekik még csak magyar nyelvű website-juk sincs.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az otthon „összeütött” finomságok, tojáslikőr, rumos madártej, karácsonyi torta mértéktelen fogyasztása is okozhat kellemetlen meglepetéseket az ünnepek után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik