Élet-Stílus

Csökkent a fiatal lányok átlagos testsúlya

Idén először csökkent az 5 és 17 év közötti korcsoportok mindegyikében a japán lányok átlagos testsúlya a korábbi évhez képest.

Az 1948 óta tartó felmérés adatai szerint a fiúknál többségében szintén visszaesést tapasztaltak az előző évhez képest.

Az idei vizsgálat szerint a 16 éves lányok átlagos testsúlya 0,3 kilogrammal csökkent az előző évhez képest, vagyis 52,4 kilogrammon áll, míg a többi korcsoportban 0,1 és 0,2 kilogramm közötti csökkenést mértek.A 7 éves és a 17 éves korcsoportot leszámítva – ott nem változtak az értékek – a fiúknál is visszaesett az átlagos testsúly. A 11 évesek esetében például 0,4 kilogrammal apadt, vagyis jelenleg 38 kilogramm.

Az adatok azt sugallják, hogy a helyi fiatalok egyre korábban kezdenek el diétázni – vonták le a következtetést a japán oktatási, kulturális, sport-, tudományos és technológiai minisztériumnak a gyerekek fizikai állapotát vizsgáló előzetes jelentéséből.

A minisztérium szerint a Japánban élő gyerekek átlagos testsúlya az 1998-as és a 2003-as tanévek között tetőzött, miután a második világháborút követően folyamatos emelkedést mutatott. Az elmúlt években azonban az átlag adatok csökkenő tendenciát mutattak. Az túlsúlyos gyerekek aránya minden vizsgált korcsoportban visszaesett, kivéve a 17 éves fiúk esetében.

Persze ennek az adtanak nem mindenki örül: “azok a gyerekek, akik a korukhoz képest kisebb súlyúak, az atlétikai teljesítményüket és az egészségüket is kockára teszik – mondta Oszava Szejdzsi, az Otsuma Women’s University professzora. – Gátat kell vetnünk annak a fiatalok között népszerű elgondolásnak, amely szerint egyedül a vékonyság gyönyörű.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik