Élet-Stílus

Káros az egészségesnek hitt ital

Felejtsd el az energiaszegény üdítőket, mert ártalmasak lehetnek az egészségedre.

Lehet, hogy a light üdítőitalokkal csökkenteni tudod a bevitt kalóriamennyiséget, ám azok, akik rendszeresen fogyasztják, ezzel megnövelik az agyvérzés vagy szívinfarktus kockázatát. Az American Stroke Association (amerikai stroke társaság) 2011-es konferenciáján ismertetik azt a tanulmányt, amely 2500 New York-it követett nyomon, több, mint egy évtizeden keresztül, aszerint csoportosítva, hogy mennyi üdítőt fogyasztottak.

Azok, akik a saját bevallásuk szerint napi szinten ittak diétás italt, 60%-kal kaptak agyvérzést vagy szívinfarktust. A kockázat alig csökkent, amikor a kutatók az adatokat a kor, a nem, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásokkal összevetve is elemezték. Ugyanakkor ezek még csak előzetes eredmények, további kutatásokra van szükség, hogy pontosan meghatározzák az összefüggést az energiaszegény üdítők és a szív-és érrendszeri problémák között.

„Ha az eredményeket további kutatásokkal meg tudjuk erősíteni, akkor aszerint a diétás üdítő nem lesz optimális helyettesítője a cukrozott italoknak, hogy elkerüljük az érrendszeri problémákat” – mondta Hannah Gardener, epidemiológus, a kutatás vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik