Élet-Stílus

Királyi hétvége – a karácsony jegyében

Mindez csodás környezetben, egy barokk kastélyban.

A mikulás épp, hogy elhagyta hazánk területét, és hazautazott valamelyik otthonába a sok közül, mi pedig csokitól jóllakottan készülünk a további megmérettetésekre, melyeket a nagy decemberi ünnepségsorozat tartogat még számunkra. (Annyit hozzá, hogy bármennyire is erős nálunk a nyugati marketing és a sok-sok hollywoodi film, itt a Santa Claus december hatodikával befejezi ténykedését és átadja a terepet a Jézuskának. Legalábbis eddig így volt…)

A karácsonyig tartó, adventekkel kikövezett úton haladva tovább, azért nem feledkezünk meg az utazásról, meg a szórakozásról sem. Hiszen ilyenkor aztán az ország minden pontján vásárok – ahol jól megtakarított pénzecskéinket költve, fontos és kevésbé fontos dolgokat szerzünk be szeretteinknek -, és programok várnak, ahol azokkal, akiknek a sok-sok ajándékot szánjuk, együtt is lehetünk.

Az idei felhozatalból mi a gödöllői XI. Adventi Kastélynapok – Királyi Karácsonyok nevű rendezvényt ajánljuk december 10-i és 11-i dátummal, ahol gyerek, felnőtt, felnövőben levő gyerek, soha fel nem növő felnőtt egyaránt jól tudja magát érezni, hiszen a bábelőadástól a gitárkoncertig, a zongorahangversenyig, vagy a kiállításoktól a kézműves foglalkozásokon át, az élőállatos jászolig lesz itt mindenféle érzékszerv-kápráztató ez meg az.

S, hogy a rendezvényen kívül miért is kerül be pont Gödöllő az utazás rovatunkba? Mert bár sokan csak egy HÉV-végállomásként ismerik a várost, ahova Budapestről zöld színű járművel is el lehet jutni, azt azért már sokkal kevesebben tudják, hogy jelentős múlttal és különleges értékekkel rendelkezik.

Az elmúlt évtizedekben egyszerűen csak alvóváros státuszú településként számon tartott Gödöllő egyik legszebb éke a fentébb említett rendezvénynek is helyszínéül szolgáló barokk stílusú Gödöllői Királyi Kastély, amely nevét, az 1867-es kiegyezést követő időszaknak köszönheti, amikor is a magyar állam egy belga banktól visszavásárolta a – XVIII. század közepén épült, amúgy leginkább a Grassalkovichokhoz köthető – kastélyt, majd a tranzakciót követően koronázási ajándékként I. Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak adományozta azt.

Persze ezen a csodás épületen kívül is akad még egy s más, és ugyebár ide úgyis kötelező elmenni, ha másért nem, hát a programokért biztosan. Akkor egyből itt is van a Kastélymúzeum, a Királyi Kastélypark, a Gödöllői Barokk Színház, a Királydombi pavilon vagy épp a Kastélytemplom. Aki pedig bátrabb, az nyugodtan nekivághat egy kisebb körútnak a városban, és olyan csodás dolgokat tekinthet meg, mint a nemrégiben átadott Királyi Váróterem a Vasútállomáson, vagy épp az Erzsébet park (a királyné szobrával).

Igazi kuriózum még – és hatalmas kedvencünk -, a Szabadság téren található Világbéke Gong, amely az Indonéz kormány ajándéka, és amelyből az egész földkerekségen mindösszesen öt darab található, sőt Európában ez az egyetlen darab. A Föld összes országának zászlaját és a világ vallásainak jelképeit magán viselő, két méter átmérőjű és a százötven kilós gongot bárki megszólaltathatja, aki szeretné kifejezni a világbéke iránti vágyát. Csak bátran!

Aki pedig, mindezek helyett (netán mellett), inkább a természetbe vágyna, annak sem kell nagyon messzire mennie, hiszen a Gödöllői kistérség a maga tizenkét településével és csodás tájaival tökéletes terepet kínál, és számos kincset rejteget a kirándulóknak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik