Élet-Stílus

A jövő asszonya kisebb és dundibb lesz

Ha valaki azt hinné, hogy már lezárult az emberi nem fejlődése, alaposan téved.

A holnap asszonyai „valószínűleg alacsonyabbak és teltebbek lesznek, egészségesebb szívvel és hosszabb termékenységi kilátásokkal”, írja a New Scientist. Egy olyan korban, amikor a gyógyászati felfedezéseknek köszönhetően tovább élünk, és szinte mindenki képes utódot nemzeni, úgy tűnik, az emberre nem vonatkoznak többé a természetes kiválasztódás szabáyai. Ám Stephen Stearns, evolúciós biológus szerint azért ez nincs teljesen így, igaz nem a természetes szelekció, hanem reprodukciós választásaink miatt fog megváltozni a termetünk.

Stears és kutatói csapa a Framingham Heart Study című, hosszú távú kutatás adataival dolgozott, amely több mint 14 ezer embert követ több generáción átívelve. Ebből 2200 változókor után lévő nő magasságát, testtömegét, vérnyomását, koleszterinszintjét és egyéb jellemzőit vizsgálták meg a gyermekszüléseikhez viszonyítva. Azt találták, hogy az alacsonyabb és súlyosabb nők átlagosan több gyermeknek adtak életet. „Az alacsonyabb vérnyomással és alacsonyabb koleszterinszinttel rendelkező nők több gyermeket neveltek, és nem túl meglepő módon, azok az asszonyok is, akik első gyermeküket fiatalon szülték vagy későn léptek a változó korba.” Stearns észrevette, hogy ezek a jellemzők továbbadódtak a lányoknak, sőt az ő lányaiknak is

Ha ez így fog folytatódni a következő tíz generációban is, a kutatók becslése szerint 2049-re a nők átlagosan két centivel alacsonyabbak lesznek, ugyanakkor egy kilóval nehezebbek, mint manapság. Ráadásul a jövő asszonyai korábban szülnek majd és később érik el a menopauzát is, így hosszabb ideig tart majd a termékenységük. A tudósok szerint ez genetikai, illetve evolúciós, nem pedig kulturális trend.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik