Élet-Stílus

Stressz és düh: Mi történik a női főnökökkel?

A nőknek keményen helyt kell állniuk ahhoz, hogy sikerüljön áttörni az üvegplafont. Ám ezzel egyidejűleg egy új főnöki típus is megjelent...

Szakértők elmondása szerint növekszik azoknak a magas pozíciót betöltő nőknek a száma, akik terrorizálják kollégáikat és beosztottjaikat. Bár ezt a viselkedést inkább a férfi főnököknek szokták tulajdonítani, a British Association of Anger Management (brit dühkezeléssel foglalkozók szövetsége) felmérésből kiderült, hogy a női vezetők egyötöde elismerten szokott kiabálni vagy verbálisan bántalmazó lenni a munkahelyén, 10%-uk pedig vádaskodik és megszégyenítően viselkedik, ha valami nem úgy sikerül, mint kellene. Ugyanakkor közel 90%-uk tapasztalta a stressz megnövekedését, és több mint 60% a saját rossz főnökeit hibáztatta szorongásai miatt.

Mike Fisher, a szervezet vezetője szerint a magas posztot betöltő nők most találkoznak azokkal a pszichológiai problémákkal, amelyek eddig a csúcson lévő férfiak életét rontották meg. „A düh növekedésének fő oka a stresszel való megküzdésre való képtelenség. A nők hajlamosak jobban odafigyelni a részletekre, mint a férfiak, így túllihegik a kis dolgokat. Indulatosak és meggondolatlanok tudnak lenni, amit aztán terrorként élnek meg a kollégáik.”

Mint arról korábban hírt adtunk, a Profession.hu online felmérése szerint ahhoz, hogy valaki jó főnök legyen csak egy dolgot várnak el a beosztottak: szakértelmet. A válaszadók többsége azt várja el, hogy értsen ahhoz, amit csinál, legyen képes reálisan és tárgyilagosan értékelni, valamint minden nehézség nélkül válassza szét a munkát és a személyes kapcsolatait. A válaszadások szerint viszont nem fontos, hogy a jó főnök empatikus legyen (csupán 41% tartaná fontosnak), ahogy az sem annyira, hogy kreatív legyen vagy elismerje, ha valaki az.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik