Élet-Stílus

Karácsonyi ajándékok fillérekért

Hihetetlen, hogy máris a második advent vasárnap köszönt ránk, ideje turbófokozatra kapcsolni, ami az ajándékokat illeti.

A boltok polcai csak úgy roskadoznak a különféle földi javaktól, az ember szinte beleszédül! Ám gyakran sokkal nagyobb örömöt szerez egy jól kitalált, saját kezűleg készült ajándék, mint a legdrágább „újabb vacak”. Íme, 3 ötlet, a testnek, a léleknek és az érzékeknek!

Illatos gyümölcsgolyók


Pomander: a karácsony illatát hozza el – Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:
– narancs, citrom, mandarin, alma – ízlés szerint
– egész szegfűszeg
– őrölt szegfűszeg és fahéj

Az otthon illata karácsonykor különösen fontos, hiszen a fények mellett ez teszi „igazivá” a szeretet ünnepét. A pomanderekhez vegyünk elő egy zsákvarró tűt vagy cipész árat, lyuggassuk meg vele a választott, megmosott gyümölcsöket. Helyezzünk egy lapos tálba őrölt fahéjat és szegfűszeget, majd időről időre forgassuk meg benne a gyümölcsöket, amíg meg nem száradnak, héjuk kemény nem lesz. Ha készen van, poroljuk le, és akár egy tálra helyezve, akár szalaggal megkötve, hogy fára akaszthassák, ajándékozhatjuk az illatos labdacsokat. Máshol azt is javasolják, hogy alufóliába tekerjük, és úgy szárítsuk. A radiátoron is gyorsabban szárad. Frissen kitéve is illatos, csak úgy nem áll el sokáig.

Gyömbéres-citromos méz


Az ünnep ízét citrom, méz és gyömbér adja – Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:
– 1 csésze méz
– 8 szelet friss gyömbér
– 2 citrom héja

Egy kisebb serpenyőben hevítsük forrásig a hozzávalókat, majd kapcsoljuk alacsonyabb fokozatra a tűzhelyet és még további öt percig pároljuk. Ezután vegyül le a tűzről, hagyjuk állni tíz percet, majd szűrjük le és hűtsük ki. Töltsük dekoratív üvegbe, amit masnival és/vagy üvegfestéssel, kerámia filc segítségével tehetünk egyedivé.

Levendulás testradír


A szépséget a levendula biztosítja – Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:
– 1 csésze szárított levendula virág
– 3 csésze keserűsó (gyógyszertárban beszerezhető)

Helyezzük a levendula virágot először az aprítóba, adjuk hozzá a sót, és őröljük finomra. Ezután a keveréket tegyük egy mutatós üvegbe, amit szintén díszíthetünk különféle módon, hogy tökéletesen egyedi legyen az ajándékunk. Írjunk hozzá használati utasítást is: Nedvesítsd be a bőrödet, majd végy egy marék illatos sót, és masszírozd be vele mindenhol a tested, kivéve az arcodat. Ha kell, használj még belőle. Öblíts le, szárítkozz meg, és használj testápolót, ami ezután sokkal jobba felfog szívódni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik