Élet-Stílus

Nemzeti sport a kutyatartás

Megdőlt az a közhiedelem, hogy zömmel az egyedülélők ragaszkodnak házi kedvenceikhez.

A magyarok fele tart kutyát odahaza. Főként a vidékiek és a családi házban élők – derült ki egy brit állateledel-gyártó cég felméréséből. Közleményük szerint a kutyatartást leginkább a lakókörnyezet és a társadalmi státusz határozza meg.

Legnagyobb arányban a községekben (59,5%), az 5-10 ezer fős településeken (68,4%), a háromfősnél nagyobb háztartásokban (54,3%), a 30-39 évesek korcsoportjában (53,5%), a férfiak (50,6%), és a szakmunkásképzőt (53,4%) vagy szakközépiskolát (53,6%) végzettek körében ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen odahaza kutya.

Az adatok nem igazolják azt a közkeletű feltételezést, hogy a kutyások között többen lennének a magányos, egyedülálló emberek, mivel az egyfős háztartásokban csak 42,9 százalékos arányban, a többszemélyes háztartásokban viszont 49,4 százalékos arányban tartanak négylábút – olvasható a közleményben.

A korcsoportok szerinti adatokban nincs nagy különbség (fiatalok: 49,1%; középkorúak 47,2%, idősek: 46,4%), bár a 70 év fölöttiek körében néhány százalékkal csökken a kutyatartók aránya (42,3%) idehaza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik