Élet-Stílus

Véget vetünk a ködösítésnek

Veszélytelen játékszer vagy káros szenvedély? Tények és tévhitek az elektromos cigarettáról.

Öngyújtó, hamutál, füst, csikk, szagló ruházat, köhögés, nehézlégzés, tompa szagérzékelés. A dohányzás jellemző kellékei és mindennapi melléktermékei. A nemdohányzók bőszen bólogatnak, a nikotinisták inkább magyarázkodnak. De a dohányosok sem feltétlenül rajonganak szenvedélyük minden hozadékáért. Csak éppen nem tudnak vagy nem akarnak a dohányzás élményéről lemondani és alternatív megoldást keresnek. Így jutnak el sokan az elektromos cigarettához. De mi is valójában az e-cigi, mennyire káros, és segíthet-e a leszokásban?

Akksi, patron és töltő

Az e-cigaretta egy elektronikus készülék, amit egy kínai cég fejlesztette ki. Európában, így hazánkban is 2006-ban jelent meg. Segítségével imitálható a valódi dohányzás. Maga a készülék egy USB-n vagy hálózaton tölthető akkumulátorból és egy cserélhető patronból áll. Utóbbiból létezik nikotintartalmú és nikotinmentes is. A patron tartalmaz egy porlasztót, némi hártyaszerű anyagot, vizet, egy propilén-glikol nevű vegyületet és illatanyagot.


Az alapcsomag

Fotók: Neményi Márton

A cigaretta megszívásakor a dohányzáshoz hasonló élményt tapasztalhatunk: füstre emlékeztető pára képződik, melynek még a hőmérséklete is a beszívott cigifüsthöz hasonlatos, a készülék végén kigyulladó vörös fény pedig a felizzó parazsat hivatott utánozni. Az illúzió tehát adott. De mennyiben más az élmény?

Kipróbáltuk. Háááát…

Szerkesztőségünk tagjai közül már többen is kísérleteztek az eszközzel. Az élmények elég vegyesek. Sokan állítják, hogy az e-cigaretta tényleg a dohányzás illúzióját nyújtja, és jó játékszer, ráadásul sokféle aroma közül választhat az ember, ami változatossá teszi a hóbortot. Viszont a többség szerint nem helyettesíti teljes mértékben az „igazi” dohányzást, semmivel sem olcsóbb és általános tapasztalat, hogy nagyon komoly minőségi különbségek vannak a forgalomban lévő termékek között. Többen jelezték, hogy kipróbálták ugyan, de nem füstölt, állandóan lemerült, és így végül nem vesződtek vele, inkább maradtak a hagyományos cigarettánál.


Megoldás haladóknak

Van, aki viszont esküszik rá

Először is szögezzük le: a dohányzás egy életforma, amit nem lehet csak úgy feladni – mondja forrásunk, aki immár öt éve erősíti az elektromos cigaretta-fogyasztók táborát. A szóban forgó hölgy korábban évtizedekig volt megrögzött füstölgő. Saját bevallása szerint napi két doboz piros Marlboro volt a fejadagja, ami valljuk, be, tekintélyes mennyiség. Különböző egészségügyi problémák és a családi unszolás hatására döntött úgy, hogy lemond szenvedélyéről. Próbálkozott tapasszal és más leszoktató termékekkel is, ám azok nem váltották be a hozzá fűzött reményeit. Folyamatosan az a kínzó érzése volt ugyanis, hogy megfosztották valamitől. Aztán rátalált az elektromos cigire, és rögtön tudta, ez az ő műfaja. Szerinte csak előnye van a hagyományos cigarettához képest. Azt mondja, még a leletei is sokkal jobbak lettek, amióta a készüléket használja.


Túlélőkészlet

Egy vérbeli dohányos mindig talál arra apropót, hogy rágyújtson. Hol azért, mert örül, hol azért mert feszült, mert a kávéhoz jól esik, mert a társasági események velejárója – sorolja a mosolygó hölgy, aki szerint az elektromos cigaretta azért jó, mert meghagyja a szokásos rítust, és akinek a nikotin hiányzik, azt is pótolhatja vele. Ha pedig csak a mozdulatsor kell az embernek, akkor választhat nikotinmentes patront. Az elektromos ciginek megvan az az előnye is – így a hölgy -, hogy az ember számos olyan helyen előveheti, ahol a dohányzás egyébként tilos. Ő maga gond nélkül használta már nemdohányzó étteremben, kávézóban, sőt repülőgépen is. Szerinte az e-cigaretta alternatívát jelenthet azoknak, akik nem akarják a környezetüket zavarni, de leszokni sem kívánnak. Mert a döntés szabadsága mindenkit megillet – summázza véleményét forrásunk.

És mit szól a tüdőgyógyász?

Először is tévhit az, hogy az elektromos cigaretta leszoktató eszköz lenne – szögezi le mindjárt az elején Dr. Mucsi János tüdőgyógyász szakorvos. Tény, hogy létezik nikotinos és nikotinmentes változat is, de egyik sem egészséges, mindkettőben vannak gyulladás- és rákkeltő anyagok – hangsúlyozza a szakember. Igaz, hogy a nikotintartalmú elektromos cigaretta párája a dohányfüst mintegy négyezer összetevőjéből csak a nikotint tartalmazza, így valószínű, hogy kevésbé káros, mint az igazi cigaretta. Ám a készüléknek ugyanolyan alakja van, mint a hagyományos cigarettának, és mivel használója nem szakad el a megszokott tevékenységtől, így sem a pszichés sem pedig a nikotinfüggőség nem enyhül.


Szag, fuldoklás nincs, a függőség marad

A nikotinos változat további veszélye, hogy egy patronban jóval több nikotin van, mint egy szál cigarettában, és mivel nem rágyújtástól elnyomásig tart a dohányzási folyamat, így észrevétlenül is több méreg kerülhet a szervezetbe, mint a hagyományos cigaretta használatával.

A nikotinmentes változatnak megvan az az előnye, hogy a „szerfüggőség” itt nem játszik szerepet, nem mérgezi magát az ember és a környezetet sem szennyezi, viszont a lélektani függés ebben az esetben is fennmarad. És hozzá kell tenni azt is, hogy a párolgó propilén-glikol mind a nikotinos, mind a nikotinmentes verzióban megtalálható. Márpedig ez is egy káros anyag, nem arra van kitalálva, hogy belélegezzük. Semmi keresnivalója a tüdőben – hangsúlyozza a tüdőgyógyász.

Nincs mese

A helyzet tehát az, hogy az e-cigi nem segít a leszokásban, és végképp nem csodaszer. De kevésbé káros, mint a valódi cigaretta, és a dohányzásnak egy kulturáltabb formáját teszi lehetővé. Aki használja, az viszont jó, ha tisztában van vele, hogy ezzel is árt a szervezetének, csak másképp mérgezi magát. Ha valaki végérvényesen le akar szokni, az jobb, ha elköszön az összes cigarettához kapcsolódó szüttyögéstől és hasznosabb hóbort után néz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik