Élet-Stílus

Kiderült, miért undokok a nők egymással

Egy friss tanulmány, amely a nők egymás közötti versengését vizsgálta, megtalálni véli a megoldást.

A nők időnként elég undokok egymással, ennek oka pedig az evolúciós programjukban keresendő, állítja az Ottawai Egyetem kutatása. Pszichológusok figyelték meg, hogyan viselkednek heteroszexuális nők, ha kihívóan, illetve konzervatívan öltözött nővel kerülnek egy légtérbe. 46 főt tanulmányoztak 19 és 23 év között, akik közül kettő kivételével valamennyien keményebbek és ítélkezőbbek voltak, amikor szexisen öltözött nő jelent meg körükben – rövid szoknya, magas csizma és mélyen dekoltált felső volt rajta –, mint amikor egyszerű pólót és vászonnadrágot viselt. A reakcióikat titokban felvették, majd levetítették másik 13 nőnek, akik rangsorolták őket az alapján, hogy mennyire voltak undokok a szexisen öltözött társukkal.

Az eredményekből kiderült, hogy szinte mindegyik nő agresszívan viselkedett az attraktív szereplővel. A amíg a helyiségben tartózkodott, méregették és dühöt mutattak felé, majd amikor távozott, kikacagták, nevetségessé tették a megjelenését, és arra utaltak, hogy igen csak könnyen kapható volt. „Azt mondták, hogy, ‘ó azért öltözött így, hogy lefeküdjön a professzorral’, vagy ‘mindjárt kiugrik a melle’. Méricskélték, és ahogy elhagyta a helyiséget, hisztérikusan nevetgélni kezdtek – mesélte Tracy Vaillancourt, a tanulmány társszerzője, aki az evolúciót tartja felelősnek mindezért. A fent említett kontroll vizsgálat pedig csak megerősítette, hogy riválisként tekintettek a kihívó nőre.

Egyébként a bírálatok alanya mindkét esetben, öltözzön akár konzervatívan, akár mondén módon, ugyanúgy viselkedett, így az összes kritika csak az öltözékének szólt. „Nem tudjuk elviselni, ha valaki ingyen osztogatja a tejet – jelentette ki a kutató. – Bár modern körülmények közt élünk, de ősi aggyal működünk. Működésbe lépnek az ösztöneink, ha valaki a társadalmi konvenciókkal szembemegy, ami megrémíti a csoportot.”
A tanulmány az Aggressive Behaviour című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik