Élet-Stílus

Tehetsz egy szívességet…

... és megszeretsz! Első olvasatra furcsának tűnik? Pedig tényleg így van, derült ki nemrég egy kutatásból.

Ha szívességet teszel valakinek, akkor azt hinnéd, az illető majd sokkal jobban fog kedvelni téged. Ám egy friss kutatásból épp az ellenkezője derül ki: ha valakivel nagylelkű vagy, akkor annak hatására te fogod jobban kedvelni az illetőt, írja Forbes.com. Ennek egyszerűen az az oka, hogy ezzel igazoljuk a magunk számára, miért is tettünk szívességet.

A Benjamin Franklin-féle hatásnak nevezett jelenséget az amerikai politikus-tudós-feltaláló remekül használta: Egy legenda szerint Franklin egy rivális pennsylvaniai törvényhozótól szívességet kért: adná kölcsön az egyik ritka könyvét, amit utána természetesen nagyon hálásan megköszönt: „Amikor legközelebb találkoztunk a Házban, beszédbe elegyedett velem (amire korábban nem volt példa), méghozzá nagy előzékenységgel; és utána minden lehetőséget megragadott, hogy szolgáljon nekem, így nagyszerű barátokká lettünk, ami aztán kitartott egészen a haláláig” – derül ki az ügyes diplomata önéletrajzi visszaemlékezéseiből.

Ez azonban nem puszta feltételezés, ugyanis Jon Jecker és David Landy igazolta a jelenséget egy kutatása során, amelyben a résztvevőket egy intellektuális versenyre hívták ki. Majd utána a győztesek egy-egy csoportját…:
1. …arra kérte a kutató, adják vissza a nyereményüket, mert a saját pénzét használta fel, és kifogyott belőle.
2. …egy titkár kérte azt, hogy adják vissza a díjukat, mert az a részleg pénze volt, és a büdzsé kimerült.
3. …hagyták, hogy megtartsák az összeget.

Ezek után felmérték, hogy mennyire kedvelték a kutatót. A Franklin-féle hatásnak megfelelően az első csoport magasabbra értékelte, mint a harmadik csapat – aminek köszönhetően bebizonyosodott, hogy a szívességkérés megnöveli a „szerethetőséget”. Ráadásul a második csoport tartotta a legkevesebbre a kutatót, ami azt mutatja, hogy egy személytelen kérés egyenesen csökkenti a „szerethetőséget”.

Tennél nekünk egy szívességet? Légy szíves mondd el a véleményed erről!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik