Élet-Stílus

Amiből nem tudsz eleget enni

Létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat mutatunk, amiből az sem eszik mindig eleget, aki amúgy egészségesen táplálkozik.

Még egy tudatosan összeállított étrendből is kimaradhatnak amúgy létfontosságú ásványi anyagok és vitaminok, amilyen például az A- és az E-vitamin, vagy a kálium. Pedig ezek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, hiszen erősítik az immunrendszert és segítenek a legkülönfélébb betegségek kivédésében és legyőzésében is.

E-vitaminból például senki nem fogyaszt eleget. Egy felnőtt embernek átlagosan 15 mg a napi igénye, de ebből az ételekkel alig valamit visz be. Pedig az E-vitamin erős antioxidáns, védi a sejteket, segíti azok kommunikációját, nem mellesleg segíti a bőr védekezését a káros UV-sugarak ellen. Nem mellesleg hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet rendesen fel tudja venni a tápanyagot.

A hiányt otthon, néhány ügyesen kiválasztott étellel is tudjuk pótolni, például negyed csésze pirított napraforgómaggal vagy negyed csésze joghurthoz kevert búzacsírával.

Arról, hogyan pótolhatod egyszerűen az A-vitamint és a káliumot, olvass itt bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik