Élet-Stílus

Mire jó az uborka?

A nyár friss ízeinek helyét átveszik a különféle módon eltett finomságok. Az egyik nagy klasszikus az uborka, de vajon csak nokedli mellé illik?

Az ősz egyik szépsége, amikor a gondos háziasszony végignéz a kamra polcain, és látja, mennyi szép lekvár, savanyúság és más finomság sorakozik egymás mellett, vagy ha nem így, akkor a boltban tud válogatni a finomságokból. Természetesen az nem kérdés, hogy mi lesz az eltett lecsóból vagy mi kerül a palacsintába, barack-, esetleg málnalekvár.

A savanyúságokról azt hinnénk, hogy kevésbé tudjuk hasznosítani, általában csak a salátás tálkába kerülnek, pedig! Több recept is dolgozik savanyú uborkával, ami nagyon pikáns ízt tud kölcsönözni az ételnek: például, ha Hentes módra készül, akkor szalonnával, ecetes uborkával készül a fogás, amennyiben Stroganoff ízlése szerint főzzük, akkor is kerülhet bele uborka, különösen, ha vadételről van szó. De lehet nyugodtan tovább kísérletezni, például a hagyományos répa-zöldség-borsó franciasalátát is feldobja, ha belekerül egy kis csemegeuborka, de a savanyú tojáslevest is megbolondíthatjuk az uborka levével ecet helyett.


Hargitai György mesterszakács is kíváncsi az uborkás receptekre

Ha megihletett a téma, most akár meg is mérheted magad más kreatív háziasszonyokkal, ugyanis verseny indul csemegeuborka körül. November eleje és december közepe között ugyanis egy olyan receptversenyre kerül sor, ahol bárki beküldheti vendégváró finomsága elkészítésének leírását egy kitétellel, miszerint klasszikus, csípős vagy cukor nélküli uborkával kell felturbóznia azt. Hargitai György mesterszakács izgatottan várja, kié lesz az 5 legjobb és legeredetibb recept. A szerencsés nyertesek többek közt egy különleges mexikói főzőtanfolyamon bővíthetik szakácstudományukat.

Mi is örülnénk, ha megosztanátok velük, szerintetek mi mindenre és mihez jó az uborka!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik