Élet-Stílus

Ez a divat: siker diploma nélkül

Még mindig sokan hiszik azt, ha vinni akarják valamire, ahhoz alap a diploma, ám vannak, akiknek egészen más az elképzelésük erről.

Ma szinte már sikknek számít, ha nincs okleveled, sőt, nem is kimaradásnak/kiesésnek hívják, hanem a „stopping out” elnevezést kapta, ami jobban érzékelteti, hogy saját döntésről van szó (kiszállás kb.). Az elnevezés kitalálója, a Facebook, illetve a PayPal egyik társalapítója, Peter Thiel. Mint arról hírt is adtunk, egy alapítványt hozott létre, amely húsz igen jövedelmező ösztöndíjat hirdetett meg olyan tinédzsereknek, akiknek van valamilyen nagy, megvalósításra váró ötletük. A 100 ezer dollárért csupán be kell bizonyítaniuk, hogy hajlandók bármit – beleértve az egyetemet is – feladni a megvalósításáért.

Az ösztöndíjasok közt például ott van a 19 éves Ben Yu, akinek az álma az e-kereskedelemhez kapcsolódik, forradalmasítani szeretné az ár-összehasonlítást a neten. A nagy lehetőség kedvéért a Harvardot hagyta ott. Laura Deming pedig 17 évesen nyert a 20 Under 20 (20-an 20 alatt) elnevezésű pályázaton, és adta fel tanulmányait a Massachusetts Institute of Technologyn, ahova 14 éves korában került be! A tini az öregedési folyamatokat fogja a kétéves ösztöndíj ideje alatt vizsgálni. Egyébként a világ bármely részéről lehet pályázni.


Laura Deming nyilatkozik terveiről – Fotó: Msnbc.com

Az ötlet annyiban tökéletesen helytálló az USA-ban, hogy az elképesztő egyetemi tandíjak helyett sokkal hasznosabb, ha valaki azonnal a piacon kamatoztatja a tudását, ott egyébként egyre kevesebben tanulnak tovább (egész pontosan 9%-kal kevesebben tavaly óta). Ráadásul bővelkedik a világ a papír nélkül is jól boldoguló üzletemberekben: ott van mindjárt az egyetemről kimaradt Bill Gates, Paul Allen és Michael Dell, vagy még erősebb példa a nemrég emlegetett Richard Branson vagy Kirk Kerkorian, akik még az érettségit sem tették le. A Standard & Poor’s adatai szerint az ötszáz legértékesebb cég vezérigazgatói közt többen vannak, akik kimaradtak az egyetemről, mint akik lediplomáztak.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2010-ben 120 százalékkal több diák szerzett diplomát, mint húsz éve, és így 10-15-ször több diplomás kerül az álláspiacra, mint amennyit a gazdaság elbír, bár még mindig vannak olyan területek (például gépipar), ahol több diplomásra lenne szükség. A leggazdagabb magyarok listáján is találunk egyébként olyan pénzügyi zseniket, akiknek nincs felsőfokú oklevelük: például a jászberényi Kasza Lajos, aki műszerészként, karbantartóként dolgozva már azon törte a fejét, hogyan vihetné többre, és egy maga alkotta fröccsöntőgéppel alapozta meg jövőjét annak idején, mert nem volt pénze vásárolni. De érdekes az egykori autókereskedő Gattyán György Zoltán története is, aki egy erotikus oldal működtetéséhez nyújtott internetes felületből gyűjtötte össze 33 milliárd forintos vagyonát.

További gondolkodásra érdemes információ, hogy Peter Thiel maga diplomás: 1992-ben végzett a Stanfordon jogot.

Te mit gondolsz: érdemes továbbtanulni, vagy jobb azonnal belevágni a „való életbe”?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik