Ha fogyni szeretnénk, hatásosabb a diétáknál, ha egészséges ételekből nagyobb adagokat eszünk, ráadásul „mellékhatásként” kevesebbet is fogunk falni, derült ki a Harvard School of Public Health (Harvard Közegészségügyi Iskola) kutatásából, amely során 12 ezer embert kísértek figyelemmel 20 éven keresztül.
A súlycsökkentő diéták nem feltétlenül jelentenek mikroszkopikus adatokat Aine O’Connor, táplálkozási szakértő szerint sem: „Ez az egész a diéta energiatartalmáról szól, azaz grammonként mennyi kalória van benne. Például ha veszünk egy hagyományos bolognai spagetti receptet, de csökkentjük a húsmennyiséget, illetve félzsíros sajtot kínálunk hozzá meg rengeteg zöldséget, ezzel akár a felére csökkenthetjük az energiatartalmát, azaz akár kétszer annyit is ehetünk ugyanannyi kalóriabevitel mellett” – tette hozzá.
Kevesebb hús és sajt, több zöldség – Fotó: Shutterstock
Az általános ajánlás szerint a javasolt napi energiabevitel egy férfi számára 2500 kalória, egy nőnek 2000. Fogyás akkor várható, ha legalább 500 kalóriával csökkentjük ezt az értéket – ez azért arra is figyelmeztet, hogy akkor nem fogunk fogyni, ha a „diétás” bolgonaiból egy egész vájdlinggal eszünk.