Élet-Stílus

Új nevet kap a milliárdokat érő kő

Aki hajlandó érte leszurkolni egy kisebb vagyont, az átnevezheti a világ legnagyobb sárga gyémántját.

A rendkívül ritka, egyelőre még Sun-Drop (Egy csepp a Napból) nevű kő a szakértők szerint az árverésen akár 2,5 – 3,4 milliárd forintot is érhet a gyűjtőknek. Nem csak azért, mert élénk sárga színe miatt igazi ritkaságnak számít, hanem azért is, mert kategóriájának a legnagyobb ismert gyémántja.

A körte alakú követ egyébként tavaly találták, azóta pedig még senki sem viselte. A Sotheby’s szóvivője szerint a drágakőre nagy lesz az érdeklődés, már csak azért is, mert mint mondta, meglepően sokan vannak azok, akiknek minden pénzt megér, hogy olyan drágakő legyen a birtokukban, ami évmilliókon keresztül feküdt a föld alatt. A szerencsés új tulajdonos a szerzeményét – ha ahhoz van kedve – az aukció után hivatalosan újra elnevezheti.

Elbújhat a világ legnagyobbja mellett

Bár a Sun-Drop a Fancy Vivid (azaz az élénk színű) kategória legnagyobb ma ismert képviselője, nem ez a világ legnagyobb köve. Ezt a megtisztelő címet már jó ideje a The Golden Jubilee névre hallgató drágakő viseli, amit  a maga 545,67 karátos nagyságával érdemelt ki. A nagyság a gyémántok esetében persze idézőjelben értendő: 1 karát ugyanis 0,2 grammnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb is összesen 109 gramm, vagyis alig tenyérnyi. A követ egyébként 1985-ben találták, Dél-Afrikában: a nyers kő akkor még 755 karátos volt, a thaiföldi király koronázásának 50. évfordulójára csiszolták meg és ezen a napon mutatták be először hivatalosan.

A The Golden Jubilee mögött a színtelen Afrika Csillaga a második és az Incomparable névre hallgató, szintén sárga kő a harmadik.

Milliárdosok szivárványa:
Bár a világ legszebb gyémántjai többségében színtelenek, a legtöbb pénzt mégis a ritkaságnak számító, színes kövekért adják.
– igazi kincs az egyetlen sötétkék gyémánt, az Ocean Dream
– sok pénzt ért a gyűjtőknek a legnagyobb vörös ékkő, a Moussaieff Red – a legnagyobb rózsaszín kő, a Steinmetz Pink
– a világ legnagyobbja, a The Golden Jubilee sárgásbarna 
– az elátkozott Hope (Remény) gyémánt sötétszürke


Elátkozott?

Szinte magától értetődő, hogy egy-egy nagyobb értékű drágakő körül megállás nélkül legendák keringenek. Míg a közelgő árverés főszereplője, a Sun-Drop ilyen szempontból unalmas, bőven szolgáltat beszédtémát a Remény gyémánt, ami a történelembe lenyűgöző mérete mellett azzal vonult be, hogy köztudottan el van átkozva.

A kő, amit most a Smithsonian állandó kiállításán – golyóálló üveg mögött – nézhetnek meg az érdeklődők, 1600 körülre tehető megtalálása óta megállás nélkül gyűjtötte áldozatait. Pestis, kutyatámadás, kocsmai verekedés, megcsalás, államcsíny, lefejezés: ez csupán néhány azok közül a borzalmak körül, amin a gyémánt egykori tulajdonosainak keresztül kellett menniük (a teljes történetet olvassa el itt). Utolsó tulajdonosa, Henry „gyémántkirály” Winston egyszerű postai csomagba csomagolva szabadult meg tőle és adta át a Smithsonian Intézetnek, ahol ma is látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik