Élet-Stílus

Ki vesz meg egy 24 karátos cipőfűzőt?

Ha már nem tudod mire költeni a pénzed, vegyél 24 karátos aranyból készült cipőfűzőt, amit házhoz is szállítanak.

Válság idején sokan fektetnek szívesen nemesfémbe, mivel az elég jól őrzi az értékét. Most akár cipőfűzőt is beszerezhetsz színaranyból (közel 19 ezer dollárért / 4,2 millió forintért). A cipőékszernek is nevezhető alkalmatosságot egy ősi technikával készítik. A luxuscikk tervezője Colin Hart, akinek Mr. Kennedy nevű cége forgalmazza a kincset érő kiegészítőt. Honlapja szerint a kolumbiai Quinchiában élők művészete ihlette meg, akik gyönyörű kézzel szőtt karkötőket készítettek nagyon vékony arany, illetve ezüst szálakból. Ha kedvet kaptál hozzá, nem árt sietni, limitált a széria: mindössze 10 pár készült belőle. A honlap ígérete szerint az arany cipőfűzőt házhoz viszik, rendeljék meg bárhol a világon, sőt, be is fűzik, és garancia is jár hozzá, amennyiben rendeltetésszerűen viselik.

A Hír24 megkérdezte Telihay Gergely aranyművest, mennyire jó ötlet színarany cipőfűzőt készíteni, pláne vásárolni: „Azt tudni kell, hogy az arany csodálatos anyag – jelentette ki –, például egyetlen gramm arany 2 ezer méter, azaz két kilométer hosszúra nyújtható, az aranyfüst vastagsága pedig a milliméter tízezred része.” Épp ezért lehetségesnek tartja a különlegesen vékony szálak speciális összeszövését, hiszen hasonló technikával arany nyaklánc is készül.

A fűzők napi viselését viszont már nem ajánlaná, hiszen ez a nemesfém, ilyen tisztaságban rendkívül gyorsan kopik és megtörhet. Hiszen már a 22 karátos arany – amit például a Közel-Keleten viselnek előszeretettel – is rendkívül puha, könnyen deformálódik. „Gondoljunk csak arra a filmekből jól ismert szokásra, amikor a pénz aranytartalmát úgy állapították meg, hogy ráharaptak” – emlékeztet.

Olcsóbb kiadás
Jó hír azoknak, akik ennyit nem szánnak a fűzőjükre, hogy ezüstből is készült, összesen 30 pár eladó (mindössze 3 ezer dollárnak megfelelő összegbe kerül, ami majdnem 670 ezer forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik