Élet-Stílus

Mire jó a só – 18 szokatlan ötlet

Mint a népmeséből is kiderül, a só nélkülözhetetlen az ételünkben, de nem csak ízesítésnél vehetjük nagy hasznát!

Íme, néhány hasznos szépség-, egészség és háztartási tipp az Ecosalontól, amiből kiderül, hogy a só nem csupán a fazékba való.
1. Csöpögésmentes gyertyák
Annyira utálatos, amikor a viasz lecsöppen a bútorra, és alig lehet eltávolítani. A megelőzéshez két-három órára áztassuk a frissen beszerzett gyertyákat tömény sós oldatba.
2. Eltünteti az égésszagot
Kicseppent az étel a sütőbe? Nem probléma! Ha azonnal rászórjuk egy kis só és fahéj
keverékét, egyrészt könnyebbé teszi a tisztítást, másrészt nem járja be az égett szag az az egész lakást. Várjuk meg míg kihűl a sütő, és máris könnyen lejön vele az odaégett étel is.
3. Tojás teszthez is só kell
Ha nem vagy biztos benne, friss-e a tojás, és nincs kedved megreszkírozni egy bűzbombát, vedd elő a sót. Tegyél belőle egy teáskanállal egy csésze vízhez, majd tett bele a tojást. Ha friss, lebegni fog, ha záp, akkor lesüllyed.
4. Szivacs tisztítás
A használt szivacs tulajdonképpen egy baktériumparadicsom. Elpusztításukhoz mossuk ki a szivacsot szappannal, alaposan öblítsük ki, majd áztassuk hideg, erősen sós vízbe egy-két órára.
5. Megnöveli a seprű élettartamát
A ciroksöprű tovább tart, ha az első használat előtt beáztatod forró, sós vízbe.
6. Enyhíti a méh csípést
Ha már megcsípett a méh, szed ki mielőbb a fullánkot, majd nedvesítsd meg a csípést, és készíts gyorsan sóból és vízből pasztát, kend be vele és hagyd megszáradni. Csökkenti a gyulladást és enyhíti a fájdalmat.

7. Korom ellen is jó
Ha a kandalló tüzébe behajítasz egy maroknyi sót, egyrészt gyönyörű sárga lángokat láthatsz, másrészt fellazítja a kéményben lerakódott kormot, ezzel megelőzhető a kéménytűz, és jobb lesz a huzat is benne.
8. Legjobb toroköblítő
A sós vizes öblögetés hasznos lehet fogfájás ellen, de a fekélyek okozta fájdalmat is enyhíti, sőt, torokfájásra ellen is hatásos. Oldj fel két teáskanál sót egy negyed csésze vízben, forgasd meg a szádban vagy torokfájás ellen gargarizálj vele 20 másodpercig. Először kellemetlen lesz, de hatni fog!
9. Nem fagy meg a ruha a szárító kötélen
Tégy a ruhák öblítővizébe egy kis sót, és ez megóvja attól, hogy keményre fagyjon, ha az udvarra teregetsz.
10. Selyemvirág tisztító
Ha szeretnéd újra eredeti színükben látni virágaidat, fogj egy jól záródó táskát, tégy bele egy csésze sót és a virágokat. Rázd össze alaposan, és a só lepucolja a kényes szirmokról a rárakódott koszt.
11. Frissen tartja a tejet
Ha egy csipetke sót teszünk a tejes dobozba felnyitás után, akkor tovább marad jó a tej. (Zárjuk vissza, vagy fogjuk be a rajta vágott lyukat, és rázzuk össze óvatosan.)

12. Kevésbé keserű vele a kávé
Ha kicsit túlfőztük a kávét, és megkeseredett, egy ici-pici só segíthet, és még a jó ízét is kiemeli.
13. Folttisztításban is jeles
Itasd fel a kiömlött bort, majd szórj sót a foltra, hogy magába szívjon belőle annyit, amennyit csak lehetséges. A vérfoltos ruhát áztassuk sós, hideg vízbe, majd utána mossuk ki forró, szappanos vízben. Izzadságfoltot is kivehetünk vele: oldjunk fel egy teáskanál sót egy csésze forró vízben, és itassuk fel vele.
14. Nem engedi a gyümölcsöt megbarnulni
A szeletelt almát, körtét stb. tegyük enyhén sós vízbe, és nem fog elszíneződni. Ráadásul ha az alma egy kicsit fonnyadt, a sós víz fel is frissíti.
15. Megóvja az ablakot a befagyástól
Otthon, de az autónkon is távol tarthatjuk a jeget, ha sós vízzel lemossuk az ablakokat kívül-belül, majd szárazra töröljük egy puha ruhával.
16. Dezodorálja a cipőt
A vászon cipőnek rengeteg jó oldala van, meg egy rossz: nagyon szagos tud lenni. Szórjál bele egy kis sót, hogy az feligya a kellemetlen szagot okozó nedvességet, majd töröld ki alaposan. Ne alkalmazd ezt bőr vagy műbőr cipőn, mert azok tönkremehetnek.
17. Ragyogóvá varázsolja a bőröd
A legjobb természetes testradír: keverj össze olívaolajat és sót, majd ezt krémet körkörös mozdulatokkal vidd fel a bőrödre. Hagyd hatni néhány percig. A masszázsnak köszönhetően megélénkül a vérkeringésed, az olívaolaj táplálja a bőröd, a só pedig eltávolítja az elhalt hámsejteket.
18. Kifehéríti a megsárgult fehérneműt
Nincs rondább a megszürkült alsóneműnél, de a só itt is csodát tehet: forrald fel a pamut és len ruháidat egy fazék vízben, amibe néhány teáskanál sót és szódabikarbónát tettél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik