Élet-Stílus

Több mint 40 éve ragad, mi az?

Még mindig nem untunk rá, pedig a kis cetliket már vagy 4 évtizede ragasztgatjuk ide-oda.

A post-it elsősorban a feledékenyeknek életmentő, drága kincs, de mindenkinek az életében van – kell lennie egy olyan pillanatnak – amikor megtanulja értékelni a kis cetlik azon utánozhatatlan képességét, hogy mindig kéznél vannak. Mert a post-itet ez a tulajdonsága tette a 21. századi irodák egyik nélkülözhetetlen kellékévé.

Kis post-it történelem
Az első „öntapadós” cetliket a 3M nevű cég tudósa, az amerikai Spencer Silver hozta létre, Kentuckyban még 1968-ban. A cég olyannyira kisajátította a találmányt, hogy egészen a 90-es évekig senki más nem gyártott még csak hasonlót sem. Az eredeti példányok kizárólag kanárisárga színben készültek: a színválasztás egyébként teljes mértékben a véletlen – és egy tévesen leadott papírrendelés – műve.

 

A 3M a 90-es években megszűnt egyeduralkodó gyártóvá lenni és innentől kezdve elárasztották az írószerboltokat a különböző színű és formájú post-itek, amiket utóbb már nemcsak arra használnak, hogy jegyzeteljenek: komoly művészeti alkotások alapanyagai, irodaház-háborúk fegyverei és szerelmesek üzenőfalai.

Egy ötletes dizájner, Dorian Favre most egy olyan változattal rukkolt elő, amit elsősorban azok imádnak majd, akik állandóan a kézfejükre jegyzetelnek. Az óra alakú post-itet már meg is lehet vásárolni, méghozzá itt.


Akinek nem tetszik az óra, azoknak is bőven van miből válogatniuk: van már gyümölcs, tetrisz, sőt egyszerű faágat imitáló post-it is, igényeseknek. Nektek melyik a kedvencetek?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik