Élet-Stílus

Szexválság: kiderült, miért lépnek félre a pasik

Egy új tanulmány szerint a jelenlegi nehéz időszak nemcsak pénzügyeinkre, de kapcsolatainkra is rombolóan hat.

A férfi, ha „ijesztő környezetbe” kerül, elkezd minél több nőt becserkészni. Ha pedig tetten érik, joggal mondja: parancsra cselekedtem. Ugyanis ez a biológiai késztetés a túlélést szolgálja a kutatók szerint, hogy minél szélesebb körben szórja szét a genetikai anyagát. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet pedig éppen arra ösztönzi a férfiakat, hogy ehhez a primitív stratégiák folyamodjanak genetikájuk fennmaradása érdekében.

„Amikor a környezet biztonságos, és elég táplálék áll rendelkezésre, valamint a dolgok is működnek, az emberek inkább a már létező gyermekeikbe fektetnek, és jelenlegi partnerükkel maradnak – jelentette ki Omri Gillath, pszichológus. – Ám, ha a környezet veszélyes, és a túlélési esélyek csökkennek, akkor azok a rövidtávú stratégiák kerülnek előtérbe, amelyeknek köszönhetően több utód születik.”

A pénzügyi válság pedig még a legbizakodóbbak reményeit is kikezdi, így az új eredmények fényében nem várható túl sok hűség a pasiktól, nem csoda, ha kijön belőlük az „állat”: „Nincs túl sok pénz, nem lehetünk biztosak abban, hogy lesz munkahelyünk, nem biztos az sem, hogy tudjuk támogatni már megszületett utódainkat. Olyan, mintha a Szavannán élnénk, és kiderülne, hogy nincs elég gyümölcs, az állatok ijesztőek. Ilyen időkben a pasik hajlamosabbak szétszórni a génjeiket” – foglalata össze a Kansasi Egyetem munkatársa. Te, mit gondolsz: Ez tényleg jó kifogás a válság a csalásra?

A tanulmány az Experimental Social Psychology című szaklapban jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik