Élet-Stílus

Egészségünkre: sör, bor csontritkulás ellen

Az alkoholos italok hatásosak lehetnek a néma járvány ellen, tudósok szerint. Csak nehogy a májcirrózis előbb végezzen velünk, szerintünk.

Napi egy pohár bor, fél egészség – különösen a törékeny csontok számára, állítják tudósok, akik a táplálkozás és a csontsűrűség közötti kapcsolatot vizsgálták. Mértékletes mennyiség a nemes nedűből akár csökkentheti is a csontritkulás kialakulásának kockázatát, köszönhetően a benne lévő ásványi anyagoknak. A Kelet-Angliai Egyetem és a King’s College kutatói szerint más italoknak, mint a sörnek és a töményeknek nincs hasonló hatása.

Ugyanakkor a Cambridge-i Egyetem professzora, Jonathan Powell épp a sörre esküszik – egészen pontosan a hagyományos brit ale-re (felsőerjesztésű sör), szemben az elterjedtebb alsóerjesztésű sörökkel –, mivel az az egyik legideálisabb forrása a szilíciumnak, ami kulcsfontosságú a csontok megújulásához. Természetesen itt sem hektószámra kell fogyasztani az italt, napi egy pohárral megtettünk mindent az erős csontozatért.

Azért az antialkoholistáknak sem kell elkeseredniük: a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF) egy háromlépéses, egészséges csontokat és erős izmokat eredményező stratégiát dolgozott ki, aminek nem feltétlenül része a sör- vagy borfogyasztás. Ha követjük ezt a három alapvető lépést, italozás nélkül is optimalizálhatjuk a csontjaink egészségét:
1. Biztosítsuk a megfelelő D-vitamin bevitelét: elsősorban biztonságos napozással, étrenddel és amennyiben szükséges, vitamin szedésével, különösen 60 év felett!
2. Fogyasszunk kalciumban és fehérjében gazdag ételeket!
3. Legyünk aktívak, naponta végezzünk izomzatot erősítő gyakorlatokat!

Az Oszteoporózis Világnapja (október 20.) jó alkalom arra, hogy komolyan is szembe nézzünk ezzel a problémával: a csontritkulás jelenleg mintegy 200 millió embert érint a világon. Magyarországon a becslések szerint minden tizedik ember oszteoporózisban szenved. A betegség számlájára hozzávetőlegesen évi 100 ezer csonttörés írható, 300 ezer ember él közvetlen csonttörési kockázatban – annyi, mint ahány cukorbeteg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik