Élet-Stílus

Valódi testek a képernyőn: egyáltalán nem tesznek jót

Sokan vélik úgy, a testképzavarokra az egyik megoldás, ha valóságos nőket mutatnak a tévéképernyőn. Ám úgy tűnik, nagyobbat nem is tévedhetnek!

Szerinted melyik műsor segít abban, hogy jobb testképed legyen: a Meztelenül is szép vagyok (magyar változata: Szeretem a testem), amely meglepő módon arra biztatja a nőket, hogy szeressék a testüket, vagy az amerikai Topmodell leszek!, amiben vékony, fiatal lányok küzdenek Tyra Banks és a (divat)világ figyelméért? Egy új kutatás – amely jövőre jelenik meg a Social and Clinical Psychology (Társadalom- és klinikai pszichológia) című szaklapban – meglepő eredményekkel szolgál: azok a tévéműsorok, amelyek a pozitív testképet hirdetik, szándékukkal épp ellenkező hatást érnek el!

A kutatásba 120 főiskolás nőt vontak be, akiket három csoportba osztottak: 40 hallgató nézett olyan adást, amelyben pozitív testképet mutattak be, 40 diák olyan valóságshow-t látott, amelyben a vékony ideálé volt a főszerep, a maradék 40 főnek pedig semleges tartalmú természetfilmet vetítettek.

A kutatók – vezetőjük dr. Viren Swami, a Westminster Egyetem docense volt – megmérték a kedélyállapotukat, a testükkel kapcsolatos szorongást és a testsúlyukkal való elégedettséget a műsorok vetítése előtt és után is. A természetfilmnek hála, megnőtt a boldogságérzet, míg a Topmodell leszek! csökkentette, a Meztelenül is szép vagyok pedig nem váltott ki ilyen hatást. Ami viszont meglepő volt, hogy mind a Topmodell leszek, mind a meztelenül is szép vagyok határozottan megemelte a testükkel kapcsolatos szorongás érzését, illetve a súlyukkal való elégedetlenséget.

A vezető kutató szerint a fő probléma az, hogy a pozitív testképet ünneplő műsorok kétféle nőtípust ábrázolnak: a vékony, modell alkatút és az úgynevezett valódi nőt. „Megalkotják a valódi nő ideáját – jelentette ki dr. Swami. – A valódi nő, szerintük, elutasítja a vékonyság eszményét, de még mindig szükségét érzi annak, hogy foglalkozzon a testével.” Azaz a hangsúly még mindig a vonzerőn van! Ráadásul a műsor központi eleme, hogy tüntessük el, mutassuk minél kevesebbnek, vagyis vékonyabbnak magunkat.

„Mivel a fókusz a testen van, még jobban tudatosulnak benned az aggodalmaid, illetve az, hogy miként érzel a testeddel kapcsolatban – tette hozzá a szakember. – Minden nőnek van valamilyen problémája a testével kapcsolatban, amin igyekeznek javítani. Ám ezzel azt sugallják, hogy neked is ezt kell tenned.”

Vajon a többi átalakító show-k, például a nálunk is vetített A nagy fogyás is több kárt tett, mint jót? Valószínűleg igen, hiszen mi nézők nem élvezhetjük a személyi edzők, stylistok és sminkesek jelenlétének előnyeit, akiket azért alkalmaznak a műsorok, hogy a résztvevők gyönyörűnek érezzék magukat. „A pozitív haszon, amit élveznek a szereplők, már ha egyáltalán van olyan, nem érezhető otthon” – tette hozzá dr. Swami.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik