Élet-Stílus

400 ezerért elkelt a 104 éves sütemény

A Christie's kínálatába a világ legkeresettebb műalkotásai és a nemes ékszerek mellé ezúttal egy extravagáns tétel került.

Egy 104 éves süteményről azt gondolnánk, legfeljebb arra jó, hogy megfájduljon tőle a hasunk, ám a londoni Christie’s licitálói másként vélekedtek: több mint 400 ezer forintnak megfelelő összeget fizettek érte, adta hírül a Foxnews. A drága keksz értékét nem annyira a receptje, mint inkább a története adja, ugyanis megjárta Déli-Sarkot Ernest Shackletonnal, az 1907-es Nimrod expedíció során. A sütit – amit eredetileg arra terveztek, hogy megfelelő szinten tartsa a felfedező és csapata energiáit kalandos utazásuk során – tökéletes állapotban találták meg egy kunyhóban, amely Shackleton bázisául szolgált az expedíció során.

Eddig a legnagyobb összeg, amit olyan finomságért fizettek ki, ami a 20. század egyik legnagyobb kalandora után maradt, 10 994 dollár (több mint 2,3 millió forint mai árfolyamon) volt, még 2001-ben. Egészen pontosan néhány kekszdarabért, ami az Endurance nevű hajóval kísérelt utazásból maradt fenn. Shackleton társaival 1915 és 17 között hajótöröttjeiként a déli jeges tenger foglya volt, de végül sikerült megmenekülniük, sőt, kitartásuk jutalmaként hősként ünnepelték őket.

A protein kekszet egyébként a Huntley & Palmers készítette annak idején, és nem aratott túl nagy sikert: „A csapat tagjai nem szerették, de hát arra készült, hogy talpon tartsa őket” – árulta el Nick Lambourn, a Christie’s egyik igazgatója a BBC-nek. Ám Shackleton feljegyzéseiből kiderül, hogy idővel egyre kevésbé válogattak: „Naponta küldtünk ki kisebb csoportokat fókalesre – eleségkészletünk fogytán volt. Kivált a lisztes tápanyagokat nélkülöztük… Gyöngék, erőtlenek voltunk” – idézi a kalandozok.blogspot.com.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik