Élet-Stílus

A rák csődbe visz

A súlyos betegség mellett az anyagi összeomlás rémével is meg kell küzdeniük az érintetteknek.

Az American Cancer Society a 2010-es évre a rákkal kapcsolatos költségeket 263,8 milliárd dollárra becsüli, így talán nem is olyan meglepő annak az új tanulmánynak az állítása, amely szerint a daganatos megbetegedés és az anyagi csőd között szorosabb az összefüggés bármi másnál. A Fred Hutchinson Cancer Research Center (FH Rákkutatási Központ) kutatási eredményeit az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaságnak mutatták be, melyek szerint a rákos betegeknek kétszer nagyobb az esélyük csődbe jutni, mint az átlagnak, egy évvel a diagnózis után, sokan pedig két és fél év múlva kerülnek a tönk szélére.

„A rákkal diagnosztizált páciensek jelentős anyagi nehézségekkel szembesülhetnek a bevételkiesésük és a kezeléseikhez kapcsolódó kiadások miatt – nyilatkozta dr. Scott Ramsey, rákkutató és egészségügyi közgazdász, hozzátéve, hogy az anyagi csődök száma öt év után megnégyszereződött azoknál, akiknél daganatos elváltozást találtak.

Ramsey és kollégái 232 ezer, 1995 és 2009 közötti rákbeteg adatai elemezték, és megállapították, hogy 1,9 százalékuk jelentett csődöt, míg az átlagnépességnek csupán 0,28%-a . Azt is felfedezték, hogy az életkorral is összefügg a krach kockázata: kevésbé valószínű, hogy a 65 év körüliek anyagilag összeroppannának, mint fiatalabb társaik.

Az is megfigyelték, hogy a rák típusán is múlik, hogy tönkremegy-e az illető, például a tüdő- és pajzsmirigyrák, illetve a leukémia, limfóma esetén nagyobb az esély erre. A Kaiser Health News jelentése szerint azt már nem tudták pontosan kideríteni, miért van ez így. A tüdőrák esetén öt évvel a diagnózis után 7,7% az esély a csődre, ennek például oka lehet az is, hogy ez az elváltozás a leggyakrabban dohányosoknál alakul ki, akik általában alacsonyabb társadalmi és gazdasági státuszúak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik