Élet-Stílus

Veszélyes vitaminok: növelhetik a halálozási kockázatot

A vitaminok és más táplálékkiegészítők szedése több kárt okozhat, mint amennyi jót tesz - derül ki egy új tanulmányból.

Azoknál a nőknél, akik rendszeresen táplálékkiegészítőket szedtek, átlagosan 2,4 százalékkal megnőtt a halálozás kockázata azokhoz képest, akik nem éltek ilyesmivel, derült ki egy 19 éve folyó kutatás adataiból. A Minnesota Egyetem kutatói több mint 38 ezer nő adatait vizsgálták meg, akik részt vettek az Iowai Egészségügyi Felmérésben. A jelenleg is folyó kutatás során 62 év körüli nőket tanulmányoznak. Az adatokat 1986-ban, az induláskor, majd 1997-ben és 2004-ben vették fel. A tudósok olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a nők életkora és a kalóriabevitele.

„A tanulmányunk, hasonlóan más kutatásokhoz, nagyon kis bizonyítékot talált arra, hogy az általánosan használt táplálékkiegészítők segítenének megelőzni a krónikus betegségeket – jelentette ki Jaakko Mursu, epidemiológus, az egyik szerző. – Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy gondolják újra, szükségük van-e táplálékkiegészítőkre. A hangsúlynak inkább az egészségesebb étrendre kellene kerülnie.”

A tanulmány több vitamint és ásványi anyagot hozott összefüggésbe a megnövekedett halálozási kockázattal, többek közt a B6-vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot, cinket és rezet. A vizsgálati alanyok közül 12 769 fő szedett naponta multivitamint, közülük 40,8% hunyt el 2008-ra, míg a 10 161 nő közül, aki nem vett magához ilyesmit, 39,8% halálozott el. A legerősebb kapcsolat a vas szedése és a halálozások számának növekedése között volt.

Mursu kijelentette, hogy kutatási irányaik nem engedik meg, hogy eldöntsék, volt-e valamilyen meghatározott oka a halálozások száma emelkedésének. „Ennek ellenére tudjuk, hogy a legtöbb összetevő nagy mennyiségben mérgező, és a hosszú távú használatának akár káros következményei lehetnek” – nyilatkozta a kutató. Az eredmények összefüggésben lehetnek azzal a ténnyel is, hogy a táplálékkiegészítőkben általában nagyon magas az összetevők koncentrációja.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kalciumbevitel például csökkenti a nők halálozási kockázatát: 3,8%-kal. Bár a kutató azt is hozzátette, hogy közvetlen kapcsolat a kalcium nagyobb adagokban történő fogyasztása és a mortalitási ráta csökkenése között nem volt.

A 38 772 nő közül, akikkel elkezdődött a kutatás 15 594 halálozott el (40,2%) a 19 év során. A saját bevalláson alapuló táplálékkiegészítők használata 1986 és 2004 között megnövekedett: 1986-ban a nők 62,7 százaléka saját bevallása szerint legalább egyfélét szedett napi rendszerességgel, 1997-ben 75,1%, 2004-ben 85,1% élt valamilyen vitaminpótlással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik