Tudomány

Lélegezzen vitamint!

Miért kell lenyelni a vitaminokat, ha az értékes hatóanyagokat be is szívhatjuk?

A Harvard egyetem orvosbiológai mérnöke David Edwards – az ArtScience Labs vezetője – feltalálta a belélegezhető inzulint, csokoládét és kávét, most egy újabb forradalmi ötlettel állt elő. Mi lenne, ha a vitaminokat is beszívnánk? Ezzel megszabadulva a hatalmas kapszulák lenyelése közben érzett kellemetlen torokirritációtól.

A világ első lélegezhető vitaminjai, a LeWhif vitaminok egy rúzsszerű miniatűr csőben kaptak helyet. A vitaminokat ebből lehet finom por alakban beszívni, mely hamar feloldódik a szájban, ezáltal is sokkal hamarabb felszívódva a szervezetben.

Probléma csak annyi lehet, hogy a Whiffing beszívós inhalátorokhoz külön gyakorlat kell. A Popular Science újságírója úgy számolt be a kipróbálásáról, hogy amikor először spray-zett a szájába Edwards csokoládés “fújókájából”, majdnem megfulladt.

A csövekben nyolc fújásnyi adag van. Az A, B1, B2, B3 és B5 vitamin készült már el fújós változatban. David Edwards tervei szerint a későbbiekben fújós vakcinákat is készíthetnek.

A belélegezhető vitaminok alternatívát jelenthetnek azok számára, akik nyelési problémákkal bajlódnak, nyelésbénulásuk, torokszűkületük van.

Azonban az ötletes vitaminok őrülten drágák is, Angliában háromnapos szállítási költséggel 5 font, átszámítva körülbelül 1600 forintba kerül egy cső.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az inhalálható vitaminok múlt századi szokássá teszik a tablettaszedést (Popular Science)

Lewifh inhalálható vitaminok, háromízű csokoládé és kávé (lewifh.com)

Őrült tudományos ötletek – Art Science Labs (artsciencelabs.org)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik