Élet-Stílus

Megdõl a fizika alapképlete

Einstein relativitáselmélete szerint a fénysebesség állandó, és nem lehet ennél nagyobb sebességet elérni. A svájci CERN kutatói, úgy tûnik megdöntik a fizika ezen alapképletét.

Az Európai Részecskefizikai Laboratórium, a CERN kutatóinak csütörtöki bejelentése szerint olyan szubatomi részecskéket, neutrínókat fedeztek fel, amelyek a fénysebességnél gyorsabban mozogtak. Ha a kísérlet eredményét más kutatócsoportoknak is sikerül megismételniük, akkor megdõlhet az Einstein-féle relativitáselmélet, a modern fizika egyik alaptörvénye. (Azaz a híres E=mc2 képlet.)

A képlet szerint a vákuumbeli fénysebesség az egyik alapvetõ fizikai állandó. Értéke pontosan 299 792 458 m/s. Eddigi ismereteink szerint semmilyen hatás nem terjedhet gyorsabban a vákuumbeli fénysebességnél. Értékét ezért 1975-ben rögzítették is az SI mértékegységrendszer számára. Az állandónak tekintett fénysebesség alapján definiálták 1983-ban a métert is. E szerint egy méter a fény által a vákuumban a másodperc 1/299 792 458-ad része alatt megtett út hossza.

A mostani kísérleteket a CERN svájci és olaszországi laboratóriumaiban folytatták le, ahol a neutrínók 300 006 kilométeres másodpercenkénti sebességgel haladtak, tehát gyorsabban mint a fény.

“Ez az eredmény teljességgel meglepõ” – mondta Antonio Ereditato fizikus, az OPERA néven ismert kísérletsorozat szóvivõje. A neutrínókat a CERN genfi laboratóriumából a 732 kilométerre lévõ Gran Sasso laboratóriumába továbbították a föld alatt.

James Gillies, a CERN szóvivõje elmondta: “A legtöbb ember úgy érzi, ez nem lehet helyes, ez nem lehet igaz”. Mint hozzátette, az eredmények úgy meghökkentették a kutatókat, hogy felkérték amerikai és japán fizikus kollégáikat, igazolják tõlük függetlenül a mérést, mielõtt a felfedezést hivatalosan is bejelentenék.

A versenytárs amerikai Fermilab kutatói Chicagóban ígéretet tettek rá, hogy azonnal megkezdik a munkát. “Ez döbbenet” – reagált a hírre Stephen Parke, a Fermilab vezetõ teoretikusa. A chicagói csapat 2007-ben már tapasztalt hasonló, fénysebességnél gyorsabb hatást, ám akkor a hibahatár nagyobb volt annál, hogy igazolt eredménynek tekinthessék a kapott adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik