Élet-Stílus

Már biztos: pénteken csapódik be a mûhold

admin
admin

2011. 09. 21. 23:37

A NASA szakemberei közzétették a legfrissebb elõrejelzésüket. A mûhold pályáját tekintve hazánk is a kritikus zónába esik.

“Már nincs plusz-mínusz 1 nap, most már biztos, hogy pénteken zuhan a Földre az irányítás nélküli mûhold. Amerikai idõ szerint a déli órákban (a közép-európai idõzónában péntek késõ délután – szerk.) várható” – jelentette be a NASA. A becsapódás helyérõl továbbra is az esemény elõtt mintegy 2 órával tudnak csak pontos információt mondani a NASA-nál.

Korábban Nicholas Johnson, a NASA ûrszeméttel foglalkozó programjának a vezetõje azt prognosztizálta, hogy 1:3200-hoz az esélye annak, hogy valakinek a fejére essen egy mûholddarab.

A mûhold pályája (forrás: NASA)

A mûhold pályája (forrás: NASA)

Annyi azonban már biztos, hogy a Föld körül keringõ távérzékelõ mûhold pályája az északi szélesség 57., illetve a déli szélesség 57. foka közötti sávot fedi le (lsd. ábra), azok, akik e “terület” felett tartózkodnak, biztonságban vannak. Oda egyetlen mûholddarab sem fog leesni. Hazánk azonban kiesik ebbõl a sávból, hiszen az északi félgömb 45° és 49° szélességi körei között helyezkedik el (pl. Budapest az északi szélesség 47,5° -on fekszik.)

20 éve telepítették a világûrbe

A 20 éve a világûrbe telepített, Föld körül keringõ távérzékelõ amerikai mûhold (Upper Atmosphere Research Satellite, UARS) az atmoszférába belépve körülbelül 100 darabra fog szétesni. A NASA számításai szerint ezekbõl csupán a 26 legnagyobb fémelem éri majd el a Földet, míg a többi a súrlódás következtében keletkezõ hõtõl elég. A 750 millió dollárba került mûhold legnagyobb darabja várhatóan 136 kg, az összesé pedig nagyjából 500 kg tömegû lesz. A mûhold becsapódását eleinte október elejére várták, de az élénk naptevékenység miatt a földi légkör kissé kiterjedtebb lett, így hamarabb fékezõdött le a pályafutása végét járó mûhold.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.