Élet-Stílus

Ezért rettegünk a téltől

A napsütéses órák számának csökkenésével párhuzamosan romlik a kedélyállapotunk is.

A Bécsi Egyetem pszichiátriai klinikájának szakértői még ennél is továbbmennek: az orvosok ugyanis közvetlen összefüggést találtak az öngyilkosságok és a napsütéses órák száma között. Benjamin Vyssoki kutatásvezető összegzésében utalt arra, hogy az már régóta nem titok, hogy az öngyilkosságok száma egyes időszakokban megemelkedik. Így például közismert tény, hogy karácsonykor, újévkor többen fordulnak maguk ellen, különösen azok, akik magányosnak érzik magukat.

De nem csak a szeretet ünnepe, illetve annak közeledése miatt nőhet az öngyilkosságok száma. A szakértők szerint ugyanis a napnak is komoly szerep jut ebben: minél kevesebb ugyanis a napsütéses órák száma, annál inkább növekszik az öngyilkosságoké. Az orvosok rámutattak, hogy a két szám nem párhuzamosan változik, hanem kisebb késéssel: az öngyilkosságok száma akkor kezd nőni ugyanis, amikor „már kimerültek az elemek.

A depresszió és az öngyilkossági hajlam ugyanis nagyban függ az agy szerotoninszintjétől, amit befolyásol a szemen keresztül felvett fény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik