Élet-Stílus

Magyar hírességek ökológiai lábnyoma

Az ország túlhasználja a Föld erőforrásait. Javítja az átlagot a sztármeteorológus, aki BKV-val jár. Óriáslábnyomot állítottak a Deákon.

Ismert személyiségek ökológiai lábnyomát mérték meg a budapesti Deák téren, ahol Juhász Árpád földrajztudós arról beszélt, hogy egy átlagos etióp, aki a Szaharában él, ma ugyanannyit használ el a Föld erőforrásaiból, mint az ősember több tízezer évvel ezelőtt. Az ennek számszerűsítésére alkalmazott “ökológiai lábnyom” Etiópiában átlagosan 0,3 hektár, vagyis minden ott élő ember szükségleteinek szinten tartásához ekkora földterületet kell kimeríteni évente. A fejlett nyugati társadalmakban egy házikedvenc kutya vagy macska ökológiai lábnyoma is jóval nagyobb ennél, az Egyesült Államokban pedig az átlagember ökológiai lábnyoma 10 hektár.

A budapesti Deák téren felállított óriástalpak a National Geographic szeptember 10-i Ökonapját népszerűsítik, itt vállalkozott arra néhány médiaszereplő, hogy bevallja: miként él és mit tesz azért, hogy a Föld tartalékai ne merüljenek ki teljesen évtizedeken belül.

“Úgy jöttünk ide, hogy szégyelljük magunkat”, kaptuk el a feleségével, Szinetár Dórával érkező Bereczki Zoltán énekes rendezvény előtti szavait, és valóban, egy ilyen ügy mellé odaállni lehetetlen, vagy legalábbis hiteltelen önkritika nélkül, szerencsére ez a szemlélet a Till Attila által vezetett eseményen nem is hiányzott.

Az óriási lexikai tudást és az aggasztó jövőre figyelmeztető tényeket mindvégig a Másfél millió lépés Magyarországon óta népszerű Juhász Árpádtól kapták a résztvevők. Ő előbb elmesélte, hogy Észak-Kenyában az ott élő törzsek tagjai egy év alatt használnak el annyi vizet, amennyit mi Európában egy nap alatt, majd elkezdte megjósolni az énekesnő Lola, Azurák Csaba műsorvezető, a Szinetár-Bereczky-házaspár, és végül Badár Sándor ökológiai lábnyomát is.

Egy esetben sem tévedett sokat, amikor a tizenhat pontos kérdőív 2. pontja után mindenkiről megmondta, mekkora az ökológiai lábnyoma (legtöbben 6 és 8 hektár közé kerültek), kivéve a meterológus Németh Lajost, akinél az értéket nagyban javította, hogy ő autó helyett tömegközlekedéssel jár (esetében 4,6 hektár jött ki) – naná, hogy Németh Lajos le is fotóztatta magát a BKV-bérletével.

A magyarországi ökolábnyom-átlag egyébként 3,1, az eseményen résztvevő hírességek – de ne legyen kétségünk, a magyar átlagpolgár ugyanúgy – tehát messze túlhasználják a bolygó erőforrásait. (A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF 2010-es jelentése szerint a Föld természetes megújulásához mindenkire legfeljebb 2 hektár juthatna.)

“Ti komposztáltok otthon?” – kérdezte Juhász Árpád az énekesnő Lolától, aki az ismeretlen szót hallva nagy bociszemekkel pislogott vissza rá. Ennyi alapismeret egy a környezettudatosságot népszerűsítő kampány esetében talán nem lett volna hátrány, de legyünk pozitívak, hiszen a szándék, ha valaki bármiféle környezetvédelmi ügy mögé odaáll, önmagában is díjazható.

És reméljük, hogy ez is lesz az üzenete az ismert emberek akciójának, és nem az ellenkezője, vagyis hogy “ha ti ennyit használtok – autóval jártok mindenhová és repülővel mentek nyaralni – , akkor én is ezt akarom”. Hiszen Föld sorsa nem nélkülünk dől el, ahogy erre a sajtóesemény végén Till Attila is figyelmeztetett. “Ez egy játék, de olyan játék, amelyben akkor is részt veszünk, ha nem akarunk, vagy ha azt hisszük, hogy nem játsszunk benne”, mondta, és még egyszer elhívott mindenkit a National Geographic szeptember 10-i “játékos” Ökonapjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik