Élet-Stílus

A túl puha kiságyak okozzák a bölcsőhalált?

A csecsemők hirtelen fulladásának veszélye fekete babáknál kétszer gyakrabban fordul elő.

Annak, hogy afrikai származású csecsemők esetében kétszer gyakrabban fordul elő a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), valószínűleg genetikai okai is vannak, de elképzelhető, hogy a szülők a tudtukon kívül veszélyes alvókörnyezetbe fektetik le a babáikat.

Ezt az amerikai Nemzeti Gyermekegészségügyi Központ egy szakértője nyilatkozta. “A túlságosan puhára alakított alvóhely nemhogy nem biztonságos, de egyenesen veszélyes a csecsemőkre nézve” – hangsúlyozta a szakember, arra utalva, hogy sok szülő tévesen az ilyen fekhelyet tartja a legkényelmesebbnek és biztonságosabbnak a gyermeke számára.

Annak kiderítésére, hogy a fekete babák szülei tisztában vannak-e a puha ágynemű kockázatával, a szakemberek 83 fekete kismamával folytattak személyes interjúkat, valamint csoportos beszélgetéseket. A megkérdezett anyukáknak több mint a fele használt párnákat, sarok- és rácsvédőket, hogy meleg és kényelmes fekvőhelyet készítsen a gyermekének, illetve megvédje a sérülésektől, valamint a leeséstől.

A babák esetében az oldalukon- és a hasukon való fekvés is növelheti a véletlen fulladás kockázatát. A szakemberek szerint a bölcsőhalál megelőzése érdekében a csecsemőket a hátukon ajánlott fektetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik