Élet-Stílus

Naptej helyett bor

Számos más jó tulajdonsága mellett spanyol kutatók szerint a szőlő és a belőle készült vörösbor véd a napégés ellen is.

A napbarnított bőrnek régóta kultusza van: a friss felmérések szerint a fiatal nők többsége sokkal szebbnek tartja, mint a fehér bőrt. Szerencsére a többség azért nem tesz meg mindent, hogy barna legyen, az adatok szerint igyekeznek betartani az orvosok javaslatait a napozásra vonatkozóan, mert tudják, az erős napozás fokozza a bőrrák kockázatát.

Napozás közben szervezetünkben bonyolult kémiai folyamatok zajlanak, többek között ezeknek köszönhető a szép, barna bőr is, ám erről csak kevesen tudunk részletesen. Most a Barcelonai Egyetemen a biokémikusok éppen ezeket a folyamatokat vizsgálták meg jobban és megállapították, hogy a szőlőben és a borban olyan anyagok (egész pontosan polifenolok) vannak jelen, melyek csökkentik az oxigéngyökök megjelenését.

Mivel napozás közben az UV sugárzás hatására reaktív oxigéngyökök aktivizálódnak, ezért azoknál, akik előtte bort isznak vagy szőlőt esznek, a bőrsejtekben csak lassabban és kisebb mértékben keletkeznek az UV sugárzás miatt oxigéngyökök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik