Élet-Stílus

Hungarikum lesz a Dobos-torta

Síkra szálltak a cukrászok, hogy a világhíres édesség és a többi magyar cukrászremek is megkaphassa a megtisztelő rangot.

Az 1885-ös Dobos-torta mellett a pozsonyi kifli, a Rigó Jancsi, a mignon, a grillázs, az indiáner, a Rákóczi túrós és a somlói galuska tartoznak az eredeti magyar cukrászsütemények körébe. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete most azért küzd, hogy a messze földön ismert finomságok megkaphassák a hungarikumoknak járó, megtisztelő rangot.

A hozzávetőleg 100-féle hazai cukrászsütemény-választékkal, a finom ízekkel az európai rangsorban a francia, a svájci, a belga, a holland és a német élmezőny mögé kényszerül a magyar cukrászat, ám Kelet-Európában mi vagyunk az elsők – állítja Pataki mester.

Pataki János, a Nemzetközi Cukrásszövetség elnöke emlékeztetett, minden magyar édesség receptje mögött igazi kultúrtörténeti emlék rejtőzik. A Dobos-torta például a 19. század híres budapesti cukrászmesterének, Dobos Józsefnek a keze alatt született. A sütemény eredeti jellegét az addig ki nem talált kakaóvajkrém adta, amit a mester a piskótalapok közé töltött, néhány csepp citromlével megbolondított, a kerek tortát pedig olvasztott karamellcukros tetővel borította.

A városiakat persze azonnal lázbahozta az édesség, sőt vidékről, Vecsés irányából érkező gazdák is megálltak a Kecskeméti utcai cukrászdáért, hogy kóstolhassanak a nyalánkságból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik