Élet-Stílus

Fegyveresek a kínai metróban

Szabó Zsanett
Szabó Zsanett

2011. 08. 08. 14:48

Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon hatásvadásznak tűnik a cím, de ez éppenséggel sajnos igaz.

Korábban a témában:

Hongkong és Kína között elég furcsa a kapcsolat. Szívem csücske Kína részét képzi, de külön jogrendszere van, saját pénzneme és bevándorlási törvényei. Csak a honvédelmi és diplomáciai ügyekben kötődik a város a népköztársasághoz. A kettő között ég és föld a különbség, a fizikai távolság viszont meglepően kicsi.

Namármost. Amikor felszállunk Hongkongban a kék metróra és elmegyünk a végállomásig, megérkezünk Kínába, pontosabban Shenzehnbe. Shenzhen a külföldi befektetések egyik központja Kínában, és az 1970-es évek óta a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa, valamint az ország legforgalmasabb kikötője. 2001 és 2010 között Kína legnagyobb export-import forgalmát bonyolító városa volt, 2010-ben kereskedelmi forgalma meghaladta a rekordnak számító 74 milliárd amerikai dollárt. (Shenzenről képeket és videókat a Facebookon talál.)

hatar0 (pinghong blog, )
Az egyetlen fotó amely a határon készült, kilépéskor.

Persze a fegyveres őrök és a népmozgalmisták paradicsomába való bejutás nem ilyen egyszerű. (Sajnálom, ironizálnom kell.) Tehát leszállsz a metróról, elindulsz a kijárat felé, és útba ejted az emigrációs irodát. Mielőtt ugyanis belépsz Kínába, ki kell lépned Hongkongból. A bürokratikus út egyébként nem olyan macerás: kitöltöd az emigrációs lapot az adataiddal, majd lefotóznak. Ezután kifizeted a 160 Juan emigrációs díjat, és mehetsz a kínai határra belépni (ami kb. 40 méterre van). 

hatar1 (pinghong blog, )
Előttünk a határ, alattunk a metró

A shenzheni határőrök alaposan megnéznek, elkérik a kis papírkádat, majd mehetsz az utadra. A metró és a határ össze vannak kötve, így nem bonyolult megtalálnod a helyes utat a város szívébe.

hatar4 (pinghong blog, )

A határról kilépve és a metróhoz közeledve fegyveres, sőt! géppuskás emberek vigyázzák a rendet, ami elég szokatlan egy nyugati ember számára. Megbocsátod nekik, mégis csak egy kínai határon vagy, rendben.

hatar14 (pinghong blog, )

hatar9 (pinghong blog, )
Megdöbbentünk, mehetünk tovább

Ami azonban engem teljesen kiakasztott, az az, hogy a metróban rezzenéstelen arcú, pisztolyos őrök és egyenruhás emberek állnak és figyelik a tömeget. De ez még semmi. Ahhoz, hogy bemehess a metróba, átvizsgálják a táskád. Akkor még egyszer, hogy senki ne menjen el a mondat mellett: kígyózó sorokban állnak az emberek, hogy átvizsgálják a táskájukat, mielőtt felszállnak a metróba! Szerintem röhej.

hatar6 (pinghong blog, )

A metró egyébként nagyon hasonlít a hongkongihoz (van octopus is), ám itt műanyag tantuszokat adnak, amit a belépéskor kell élesítened.

hatar12 (pinghong blog, )

hatar7 (pinghong blog, )

hatar8 (pinghong blog, )

A személyes kedvencem ez a kép. Lufit tilos. mintha olyan felszabadult és szabad környzezet lenne ez, ahol az emberek tömegei járnak pink színű lufikkal, és külön meg kell kérni őket, hogy kedvencüket ezúttal hagyják otthon.

hatar10 (pinghong blog, )

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.